Brugen af progesteron i synkroniseringsprotokol

Hvis man skal optimere omsætningen på en malkekvægbesætning, er der især et område man kan kigge på, ifølge dyrlæge Jim McKinstry, og det er at få køerne drægtige igen hurtigt efter kælving.

Oversete brunstperioder eller højtydende kvæg, som har korte / usynlige brunstperioder, kan bidrage til at der går lang tid før køer bliver drægtige igen. 

En højtydende ko bruger det meste af sin energi på mælkeproduktionen, og dette går ud over nogle andre fysiologiske mekanismer i hendes krop, heriblandt hormonproduktionen, som påvirker både fertilitet og brunst. Sådan skriver Farmers Weekly.

Køer, som går ud af cyklus, og altså slet ikke kommer i brunst, kan have underliggende problemer såsom cyster, infektioner eller metaboliske lidelser f.eks. Mælkefeber eller ketose, der kommer i vejen for koens naturlige cyklus.

Når en ko går ud af cyklus, er brunstsynkroniseringsprotokoller en måde at få hendes i gang igen. 

Brunstsynkroniseringsprotokoller benytter en kombination af kønshormoner til at sikre en bestemt tid hvor koen er klar til insemination, hvorefter der typisk er en 33% drægtighedssikring. 

Køer som er ude af cyklus, kan være svære at behandle med disse protokoller da de ikke har et udviklet Corpus luteum (Det gule legeme) som naturligt ville være med til at producere kønshormonerne, østrogen og progesteron. 

Man kan ved brug af progesteron præparater booste koens niveauer af dette hormon. 

Køer som har fået indsat et progesteron præparat, før inseminering, har et embryo som er fire gange større end hos de køer som ikke har fået. 

Disse køer udsender også flere maternelle signaler, som gør at koen vedholder drægtigheden. 

Ifølge Farmers Weekly, er det blevet vist at ved brug at progesteron præparater i sammenhæng med synkroniserings protokoller kan der opnås en drægtigheds rate på op til 43%. 

Mange synkroniseringsprotokoller kan ændres til at inkorporere brugen af progesteron, også således at det passer med den enkelte besætnings håndtering af dyr. 

Dette bør dog være under vejledning fra dyrlæge, som kan fortælle om hvordan og hvornår man kan bruge protokoller med progesteron. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.