Byt halm ud med havreskaller
Energiværdien i havreskaller er 10-20 procent højere end i halm og kan derfor bruges som fyld i goldkorationer med kontrolleret energi-niveau.

Foderanalyser af afskallet havre viser, at foderværdien af skallerne er 3,25 MJ pr. kg tørstof, hvilket er 10-20 procent højere end i byg- og hvedehalm, som ligger på henholdsvis 2,67 og 2,87 MJ i NorFor.

Det er et af delresultaterne i projektet Foderfedt til økologiske køer, som er udført i samarbejde mellem Seges og Aarhus Universitet, og hvor fokus naturligt nok har været på havre som fedtkilde i rationen. Men også havreskallen ser ud til at kunne finde anvendelse.

»Vi har ingen data på ædelysten til havreskaller, men heller ingen informationer om beskrevne negative påvirkninger.

Fodringsmæssigt kan der være muligheder i rationer til goldkøer på et kontrolleret energiniveau som hel eller delvis erstatning for finsnittet halm i fuldfoder til goldkøer«, vurderer Mads Øvli Kristensen, konsulent hos Seges Økologi.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.