Care: Kvotestop udfordrer afrikanske bønder

Organisation efterspørger investeringer fra Arla i lokale projekter i Afrika.

Det får ros fra udviklingsorganisationen Care Danmark, at Arla vil tænke på menneskerettigheder, når de laver forretninger i Afrika.

"Løfterne fra MS og Arla-aftalen kommer på det helt rigtige tidspunkt, hvor virksomheden har kig på nye markeder i Afrika," siger kommunikations og advocacychef i CARE Danmark, Marianne Haahr, i en pressemeddelelse.

Ifølge organisationen hiver en aggressiv konkurrence fra importeret mælkepulver tæppet væk under fattige mælkebønder og skaber sult.

"Billig mælkepulver til bybefolkningen er bekvemt for politikerne. Det gør vælgerne og den politiske elite glade. De lokale mælkebønder er bange for, at kvoteophævelsen vil betyde aftaler mellem politikerne og den europæiske mejeriindustri om let og billig adgang til markederne uden at tænke på, hvordan det påvirker den lokale produktion. De har set den slags aftaler alt for mange gange før. Det er vigtigt at Arla ikke vil lade sig friste af hurtige aftaler med negativ slagside," udtaler Marianne Haahr.

FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv foreskriver, at virksomheder ikke må spænde ben for de 48 menneskerettigheder. En af dem er retten til mad.

"Det vigtigste er, at Arla sætter konkret handling bag løfterne. Vi vil ikke forhindre dem i at sælge produkter til en mælketørstig middelklasse i byerne, men det må ikke samtidig spænde ben for lokale mælkeproducenters kamp for overlevelse og frarøve dem retten til mad," siger Marianne Haahr.

"Det er sjældent, at de berørte fattige mælkebønder får lov direkte at tale deres egen sag. Mange udenlandske virksomheder laver aftaler med afrikanske regeringer på højeste niveau uden konsultation med befolkningen."

Faktaboks

CARE Danmark samarbejder med organisationen Billital Maroobe, som repræsenterer 400.000 små mælkeproducenter i Vestafrika. Organisationen kæmper for bedre produktionsforhold for deres medlemmer, og at regeringerne i Vestafrika poster andet end småpenge i den lokale produktion.   

CARE Danmark samarbejder med Landbrug & Fødevarer om at skabe dialog mellem små mælkeproducenter i vest Afrika og den europæiske mejeriindustri, herunder Arla, i anledning af kvoteophævelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.