Cheføkonom: Pas på, når banken lokker med billig rente
Hvis pengeinstituttet lokker med en billigere rente, kan det være for at presse prisen på gården op.

Hvis pengeinstituttet lokker med en billig rente på 3,5 procent på den fulde finansiering, når du står over for at overtage en gård, så er der grund til at passe på. Det kan faktisk være en faldgrube, når pengeinstituttet både har sælger og køber som kunde.

Det sagde cheføkonom Morten Dahl Thomsen, rådgivningsselskabet Heden & Fjorden, til en velfyldt teatersal i Herning Kongrescenter under Kvægkongressen mandag formiddag.

"Sigtet er fra deres side er at få jer til at give en større pris for ejendommen, men lad være med at falde i den faldgrube," lød den skarpe advarsel fra Morten Dahl Thomsen.

Ved at tilbyde en billig finansiering kan pengeinstituttet præsentere et budget, der måske har seks procents afkastgrad, men det er ikke medregnet, at den nye gårdejer lægger en solid overpris for at nøglerne i hånden, pointerede han.

"Prisen skal også afdrages – det skal regnes med," sagde rådgiveren.

Du skal kunne modstå nye udfordringer

En overpris for gården vil desuden skabe likviditetsmangel, hvis der bliver brug for ekstra investeringer i de næste år. Det er ikke urealistisk, hvis du køber en gård, der har været nødlidende. Den foregående ejer vil som oftest have kørt på et skrabet budget, hvor bygninger, foderanlæg og besætning ikke har fået den fornødne opmærksomhed.

Samtidig er det vigtigt, at prisen for gården skaber rum for uforudsete udviklinger ved eksempelvis mælkeprisen, siger han.

"Kommer vi til at give 3-4 mio. for meget for ejendommen, så er det penge, der vil påvirke solvensen og gøre det sværere efterfølgende," siger Morten Dahl Thomsen.

Gå i nyt pengeinstitut

I en sådan situation er det bedre at gå over i nyt pengeinstitut, selvom renten måske vil blive højere. Men det er nu, at man som køber har den stærkeste hånd, så det handler om fra start at forhandle sig frem til en bæredygtig, økonomisk situation, understreger han.

Cheføkonom: Forvent negativ rente i flere år Onsdag 25. februar 2015 · 08:52

"Hav is i maven. Det er jer, der er mangel på. Det er købers marked," siger rådgiveren.

Det er købers marked

Netop nu er det fornuftigt at købe en gård, lød rådgiverens råd til kvægbrugerne. Priserne er 30-40 procent under niveauet for fire år siden. Nogle steder er prisen endda faldet 50 procent siden 2007, sagde han.

Eftersom mange forventer, at 2000 ejendomme skal handles inden for de kommende år - på grund af behovet for generationsskifter - så er det købers marked.

"Når vi koldt og kynisk skal se på det, så har vi en krise i kvægbruget, der er meget voldsom, hvilket er beklageligt for mange, men omvendt giver det muligheder for jer, der skal ind i landbruget," siger Morten Dahl Thomsen.

Intet sælgeransvar

Der er dog den ekstra faldgrube, at de fleste handler sker uden sælgeransvar. Hvis der bagefter viser sig fejl og mangler, skal køber selv betale.

"Vi har desværre set en del eksempler hvor dette forarbejde ikke er gjort grundigt nok, og så kommer der nogle ekstraregninger efterfølgende," siger rådgiveren.

Tag derfor en bygningskonsulent, kvægkonsulent og dyrlæge med ud på bedriften og kritisk gennemgå alt, lyder opfordringen. En handel vil i dag ofte tage fire til fem måneder at få gennemført, siger han.

Se på historikken for ejendommen

En anden advarsel kom fra salen, hvor Ida Ringgaard - rådgivningschef fra Vestjysk Landbrug - rejste sig. Hun opfordrede købere til at se på bedriftens historik. Hvis den har haft flere ejere, der har knækket halsen på bedriften, så er der måske tale om, at pengeinstituttet forsøger at sende gælden videre til en ny ejer, velvidende om at det ikke vil gå godt. I det eksempel er det bedre at lade bedriftten gå ned, sagde hun.

 

Faktaboks

Nøgletal

Her er de nøgletal

  • Budgetter med en langsigtet mælkepris på 250 øre
  • Gå efter et nulpunkt på 210-220 øre
  • Dækningsbidrag på 1,20 kr.
  • Gæld ved handel på 100.000-110.000 kr/ko, hvilket skaber rum til yderligere investering

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.