Chefkonsulent: Send din byggeansøgning for 2020 før nytår
Prisen på byggetilladelser stiger i 2020.

Af Anja Juul Freudendal, faglig chefkonsulent, LMO Byg

Efter 1. januar 2020 vil omkostninger til byggesagsbehandling stige på grund af øgede krav til dokumentation og kontrol.

I dag er det kommunen, der har ansvaret for den tekniske byggesagsbehandling, men der har været stor variation mellem kommunerne og for at ensrette sagsbehandlingen har man flyttet den tekniske byggesagsbehandling, det vil sige området ”brand” og ”konstruktion”, til certificerede rådgivere.

Det betyder, at det efter nytår vil være en/flere certificerede rådgivere, der således skal forestå kontrol og i et vist omfang dokumentation.

Alle projekter skal have tilknyttet certificerede statikere og certificerede brandrådgivere, som skal skrive under på, at udførelsen af byggeriet overholder alle regler.

Øget krav til dokumentation

Hvor meget prisen vil stige, vil først og fremmest afhænge af den aktuelles bygnings kompleksitet, og dernæst af udbuddet af certificerede rådgivere.

Udover krav til certificerede rådgivere vil der være et øget krav til dokumentation både før, under og efter et byggeri. Som noget nyt vil der være krav om kontrolplaner i løbet af byggefasen – og sidst men ikke mindst, skal afventes en ibrugtagningstilladelse inden byggeriet må tages i brug.

For at få en ibrugtagningstilladelse skal der indsendes en del dokumentation i et omfang vi ikke tidligere har oplevet.

Du skal som landmand derfor regne med ekstra papirarbejde inden stalden kan tages i brug, og dette er allerede så småt begyndt. Så er du i gang med at bygge, skal du sørge for at samle alt den fornødne dokumentation.

Rent juridisk er det dig, som bygherre, der har ansvaret for at alt dokumentationer, der er et krav for ibrugtagningstilladelsen er indsendt. En bygning uden ibrugtagningstilladelse er ulovlig at benytte.

Ansøg før 1. januar

Går du med et byggeprojekt i tankerne, som skal opføres indenfor det næste år vil vores anbefaling derfor være at få ansøgt byggeriet før 1. januar 2020.

Ansøgninger, der indsendes til kommunen før 1. januar 2020, vil blive færdigbehandlet i kommunen efter den gamle ordning. Værd dog opmærksom på, at sagen skal være tilstrækkeligt oplyst.

Tag fat i din lokale byggerådgiver og forhør dig om mulighederne for at sende en oplyst ansøgning inden deadline.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.