Computerspil til landmænd slår to fluer med ét smæk

Miljøstyrelsen har støttet et forskningsprojekt, der gør det muligt for kvægbønder at planlægge en præcis, effektiv og økonomisk attraktiv strategi for biologisk bekæmpelse af stikfluer i stalden - et computerspil, hvor landmanden kan øve sig i at opnå den bedst mulige fluebekæmpelsesstrategi

Mange af landets kvægholdere har længe kæmpet med generende og stikkende fluer i kvægstaldene. Nu kan nyt computerspil hjælpe landmænd med at blive fri for generende stikfluer og samtidig spare naturen for unødig kemi.

Stikfluerne kan medføre stress og sygdom i besætningen og betyde kostbare reduktioner i mælkeproduktion og indtægt. For at holde fluebestanden nede kræver det et højt sanitetsniveau, hvilket kan være svært f.eks. i stalde, hvor kvæget går frit rundt. Derfor har mange konventionelle landmænd sprøjtet med insektmidler – biocider – i stalden for at komme fluerne til livs. Stikfluer kan dog også bekæmpes effektivt ved hjælp af snyltehvepse, som er fluernes naturlige fjende.

Metoden har dog været dyr, for hvepsen lever kun i få uger og er afhængig af særlige temperaturforhold. Derfor skal den masse-opdrættes og udsættes i stalden. Udsætningerne skal ske i antal og på tidspunkter, der er nøje afpasset efter lokale forhold og omfanget af fluer i stalden. Det er komplicerede forhold og svært at forudsige for landmanden.

Fluesimulator

Et nyt forskningsprojekt – støttet af Miljøstyrelsen – har nu udviklet prototypen til et computerspil - en model - hvor kvægavleren skal simulere at opnå den bedst mulige bekæmpelse af stikfluer.  Spillet - The Fly Simulator – er udviklet af forskere på Københavns Universitet og Aarhus Universitet på basis af ny forskning og eksisterende viden om skadedyrets og nyttedyrets biologi – og det tager udgangspunkt i det komplekse samspil mellem stikfluer, snyltehvepse og forholdene i stalden. Dermed er det tanken, at landmanden kan udvikle en strategi, der både er effektiv, billigere og i sidste ende også kan reducere brugen af kemiske bekæmpelsesmidler.

"Med computerspillet er der udsigt til, at kvægbønder med tiden kan få et ekstra værktøj til at foretage en optimal biologisk bekæmpelse med snyltehvepse. Kombineret med jævnlig udmugning viser spillet, at antallet af stikfluer kan holdes på et acceptabelt niveau. Det vil også samtidig være en fordel for natur og miljø, for dermed kan de konventionelle landmænd reducere brugen af kemiske bekæmpelsesmidler og mindske risikoen for udvikling af resistens," siger Sonja Canger, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Kan også bruges af økologer

For de økologiske kvægbønder er det ikke tilladt at bruge kemiske bekæmpelsesmidler, og denne gruppe vil derfor også kunne få stor glæde af en potentiel effektiv biologisk bekæmpelse med snyltehvepse.

Projektet er støttet med 770.000 kroner fra Miljøstyrelsens program for forskning i Bekæmpelsesmidler.

Forskningsrapporten om projektet kan læses her.

Relaterede artikler

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.