Corona satte skub i familieprojekt - nu er goldkøerne på græs
Corona-pandemien er naturligvis ikke årsagen til, at mælkeproducent Mogens Hjort Jensen fra Grenaa besluttede sig for at sætte goldkøerne på græs, men de pludselig mange ledige hænder, der gerne ville aktiveres, satte i den grad skub i projektet.

Der er i den sidste tid blevet slæbt, gravet og hamret hegnspæle i jorden på Bakkegården ved Grenaa.

Mælkeproducent Mogens Hjort Jensen og resten af familien har fået en ny udsigt fra køkkenvinduet. Så langt øjet rækker kan man se 45 goldkøer gå og græsse. Et projekt, som har været længe planlagt, men blev praktiseret noget tidligere end beregnet, da Corona-pandemien frigjorde uventede arbejdskræfter.

"Foråret er jo en speciel årstid at kaste sig ud i sådan et projekt, da vi har meget travlt i marken, men vores to store piger blev sendt hjem, og selvom vi kørte og såede, så fik vi alligevel tid til at få lavet noget hegn. Det blev lidt af et familieprojekt", fortæller Mogens Hjort Jensen.

Bedre trivsel

Goldkøerne på Bakkegården, altså de køer, som er med kalv, men ikke bliver malket, har ikke været på græs i 15 år. Det sidste år har Mogens Hjort Jensen fasefodret denne gruppe køer. Det vil sige, at de i de seks uger, hvor de går under betegnelsen goldkøer, får tre uger med wrap og derefter tre uger med en såkaldt Close-UP fodring, som er en ration foder med høj energi og stivelse, som skal gøre dem klar til at få kalv. Som et led i at skabe endnu bedre trivsel hos køerne og minimere ketose, mælkefeber og eventuelle opstartsproblemer efter kælvning, så besluttede Mogens Hjort Jensen, at goldkøerne skulle på græs.

"Vi har lavet seks folde, hvor køerne kommer til at gå i de samme hold. Køer har bedst af ro og stabilitet, og noget tyder på, at det kan holddriften give dem. Og så håber vi også på, at de bliver tvunget til at bevæge sig lidt mere, så de kan få lidt god motion, inden de skal have kalv igen. Motion er jo gavnligt både for mennesker og dyr", lyder det fra mælkeproducenten.

Den springende ko

Selvom der lige nu ånder fred og idyl blandt køerne på den grønne mark, så havde familien alligevel en del udfordringer, da de skulle have goldkøerne på græs.

"De er jo vant til den friske luft og til at kunne se ud af staldene, men om det var forvirring eller sol i øjnene, ved jeg ikke, men vi havde et par køer, som hoppede over hegnet", forklarer Mogens Hjort Jensen.

For at skabe ro i flokken, lavede familien en lille fold, hvor køerne kunne gå og vænne sig stille og roligt til de nye omgivelser, inden de blev sluppet løs på de store arealer. Derefter var der ingen problemer, og køerne ser ud ser ud til at trives. Der er i al fald ro over hele linjen denne dag.

"Om det har en virkning på køerne, at de kommer på græs er svært at sige endnu, men jeg har svært ved at se, hvorfor det ikke skulle være godt. Jeg regner med, at de skal gå herude til september", forklarer han.

Hvis det viser sig, at det nye tiltag er en succes, så skal Mogens Hjort Jensen have kigget på goldstaldene inden vinter.

"Hvis holddriften virker på en positiv måde, så skal vi naturligvis fortsætte med det. Vi må se, hvordan det kan lade sig gøre med indretningen i staldene, men der skal helt sikkert ny inventar til, når de skal deles op", siger han.

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.