Døde køer leverer ingen mælk - tjek om du kan gøre det bedre

Lavere dødelighed giver point hos Arla og flere penge i kassen. Tjek hvordan du ligger i forhold til gennemsnittet.

Af Naja Christensen Thomsen, Volontør Kvæg, KvægrådgivningDanmark

Døde køer leverer ingen mælk, og netop derfor er det meget relevant at sætte alle sejl ind for at sikre, at koen ikke bliver syg eller kommer galt af sted og afgår fra besætningen før forventet. Et andet incitament for at nedbringe kodødeligheden er de fem point som ligger og lurer i Arlas bæredygtighedstillæg.

Kodødeligheden på landsplan

På landsplan ligger på kodødeligheden (døde og aflivede) på tværs af racer og laktationsnummer i gennemsnit på 5,2 procent over de seneste 12 måneder. Niveauet har været stabilt over de seneste år, men muligheden for at sænke den yderligere foreligger.
Dykkes der ned på race og laktationsnummer, stiger kodødeligheden ikke overraskende med laktationsnummeret. Ældre køer ligger i gennemsnit med en dødelighed på 8,6 procent, hvorimod førstekalvskøerne ligger på 2,6 procent. Selekteret på racer ligger Rød Holstein lavest med en kodødelighed på 2,3 procent, hvorimod Jersey køerne, som også er kendt for en højere levealder, ligger på 5,9 procent.


Figur 1: Kodødeligheden over tid på tværs af racer og laktationsnummer. Kilde: Tal om kvæg, SEGES.


Figur 2: Kodødeligheden opgjort på laktationsnummer. Kilde: Tal om kvæg, SEGES.

 


Figur 3: Kodødeligheden opgjort på raceniveau. Kilde: Tal om kvæg, SEGES.


Opnå 5 point i Arlas bæredygtighedstillæg

I Arlas bæredygtighedstillæg indgår dyrenes holdbarhed som en del af  Big 5, hvori der i alt kan hentes 49 point. Kodødeligheden indgår som udtryk for dyrenes holdbarhed, idet det har vist sig, at der er en stærk korrelation mellem den og mælkens CO₂-aftryk. Kodødeligheden er automatisk forudfyldt fra klimatjekket og beregnes ud fra antal døde og aflivede køer. 

For at opnå fuld pointsum skal kodødeligheden ligge på 1,3 procent eller derunder hvor en kodødelighed højere end 8,9 procent ingen point udløser. Det betyder at en gennemsnitlig besætning vil opnå 2 point og dermed have stor mulighed for at avancere sig yderligere 3 point, som hver udløser 0,22 øre/kilo EKM.


Figur 4: Oversigt over pointfordelingen i Dyrenes holdbarhed i Arlas bæredygtighedstillæg.


Læg en plan og kom på forkant

Det kræver en indsats at reducere besætningens kodødelighed – ingen tvivl om det. Alene tanken om hvor man skal begynde, kan måske gøre, at man ikke kommer i gang. Derfor er det vigtigt at brække opgaven ned i små og spiselige delmål, som tilsammen sender besætningen i retningen af en lavere kodødelighed.
Første led i at komme i gang kan være at gå i dialog med en fagperson, som kan hjælpe med at finde besætningens lavest hængende frugter og arbejde med kodødeligheden på netop de områder.

For at have de bedste forudsætninger for at finde ind til sagens kerne er registreringer af afgangsårsager altafgørende for at kunne opdage gentagne problemer og handle efter det. Dermed kan der ydes målrettet rådgivning, der er mere værdiskabende for den enkelte mælkeproduktion.

Skab overblik over dødsårsager via DMS (vælg ’Listeudskrifter’ og derefter ’Døde køer’) hvor du starter med at vælge for hvilken periode du vil se og herefter kan til- eller fravælge en masse parametre og til sidst sortere listen efter for eksempel. dage efter kælvning, laktationsnummer eller livsydelse. Seneste behandlinger og op til to afgangsårsager oplyses – hvordan ser dit skærmbillede ud?


 



 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.