Dagbog fra Zambia: 50 kvier er ankommet - nu rydder vi ti meter høje myretuer
De første 50 kvier er ankommet, dog trænger de til noget ro, efter nogle hektiske måneder med transport fra Port Elizabeth, Sydafrika, til Lusaka i Zambia og herefter videre til Solwezi, som er yderligere 14 timers kørsel.

Af Peter Bojsen, Kukula Seed, Zambia

Vi har endelig fået køerne herop. 

De første 50 kvier er kommet til Solwezi. Det er rart, at det begynder at ligne et landbrug. Kvierne ser fine og raske ud, og jeg er sikker på, at de kommer til at nyde godt af alt det friske græs.

Vi har hegnet ca. 100 hektar ind, som kvierne kommer til at græsse på indtil midt i maj.

Da vores infrastruktur ud til farmen ikke er lavet ordentlig endnu, kan lastbiler ikke komme helt herud. Vi har derfor valgt at læsse køerne af ca. 10 kilometer derfra og gå dem derud resten af vejen. Det er gået overraskende godt. Det er godt at vi er mange hænder i sådan en situation.

Overordnet ser køerne fine ud, dog trænger de til noget ro, efter nogle hektiske måneder med transport fra Port Elizabeth, Sydafrika, til Lusaka i Zambia og herefter videre til Solwezi, som er yderligere 14 timers kørsel.

127 myretuer skal køres ud


Vi er stadigvæk i fuld gang med at gøre de 100 hektar pivots klar.

Vi er færdige med at rydde bush, som nu er blevet skubbet i bunker, så det klart til at blive læsset og kørt ud. Til at køre alt jorden og bush har vi lejet to 40 tons Volvo-dumpere.

Dog har vi ikke rigtigt haft dumpere i gang endnu. Dette skyldes, at vi fået store mængder regn i år. Mere end normalt. Jeg vil gætte på, at vi har fået omkring 500-600 mm regn fra februar til nu.

Det ser dog ud til at vi begynder at få noget tørvejr. Der plejer at være en tør periode på 14 dage i marts, og det kunne tyde på, at vi får denne periode nu.

Siden vi stoppede med at rydde bush, er vi begyndt at skrabe den yderste del af myretuerne af. Det har vi gjort for at separere den frugtbare jord i myretuerne fra den syrlige jord inderst inde i kernen.

Vi gør dette, fordi vi ikke vil sænke PH værdien i jorden yderligere. Lige så snart vejret tillader det, begynder vi at køre den syreholdige jord ud. Vi har allerede kørt nogle stykker ud, og der er ca. 10 læs i en almindelig størrelse myretue - og vi har 127 myretuer, som alle skal køres ud.

Der er altså nogle timers arbejde med dumperne og gravemaskinen.

Rydning af 100 hektar

De næste par måneder kommer til at gå med at rydde de 100 hektar for jord og bush.

Vi venter stadigvæk på at vandingsanlægget kommer til Zambia. Inden da skal vi have gravet rør ned, samt bygget et pumpehus med plads til generator og dieseltanke.

Derudover begynder vi i næste uge at bygge medarbejderboliger. Vi har valgt, at bygge en lang medarbejderfløj, som får plads til 20 personer. Boligerne kommer til at ligge sammen med værkstedet og vores processeringsanlæg Dette gør at medarbejderne ikke kommer til at skulle bruge tid på transport.

Det hele er en læringsproces.

Jeg har nu været her i fire måneder, og jeg må erkende, at der er nogle ting, man ikke kan ændre på. For når man er i bushen, går tingene aldrig helt efter planen.

Der kommer hele tiden udfordringer. I denne omgang har det været vejret som har drillet. Derfor har hele klargøringen til pivotsne trukket ud - af den simple grund, at vi har ikke haft godt vejr.

 

Faktaboks

Bedriften:

Areal: 200 hektar

Ansatte: 28

Køer: 230 stk. (50 er nu ankommet)

Placering: Nordvestlige Zambia,  Solwezi

 

Skribenten:

Peter Bojsen, 25 år

Læser Jordbrugsøkonomi på KU 2 år (orlov)

Faglært landmand fra Dalum Landbrugskole

Ansat hos Kukula Seed siden November 2016

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.