Danish Crown vil have mindre kød - skal kvægbrugerne følge trop?

Ugen På Spidsen: Producér mindre kød, lyder appellen fra Danish Crown. Skal dansk kvægbrug indfri den forventning, skal der skrues godt op for eksporten eller meget ned for insemineringerne, funderer ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Det gjorde et vist indtryk på mig, da Finn Klostermann, direktør for Danish Crowns kreaturdivision, i LandbrugsAvisen i forrige uge foreslog, at der skal produceres mindre okse- og kalvekød.

Bag det, der for en slagteridirektør må kaldes en kontroversiel melding, lå en forhåbning om, at det bliver lettere at drive prisen op, hvis der er et lavere udbud.

I sin analyse af forbrugersituationen ser Finn Klostermann en tendens til, at danskerne spiser mindre, rødt kød. Især først på ugen. Hvorimod der ikke røres ved weekendens store steaks. De sidste vil der fortsat være interesse for, også selvom de koster noget mere. For når man skal have kød, må det godt koste, fortsætter Finn Klostermann sin analyse.

En nylig undersøgelse foretaget af Coop Analyse, bakker slagterichefen op. Syv ud af ti adspurgte svarer godt nok, at de ofte spiser kød og fisk. Til gengæld er andelen af flexitarer, som lever vegetarisk en eller to dage om ugen, steget fra 16 pct. i 2017 til 23 pct. her i 2019.

Kan det nu passe?

Man kan selvfølgelig sagtens indtage rollen som djævlens advokat og stille spørgsmålstegn ved analyserne.

Gør forbrugerne nu også det, de påstår, når de bliver spurgt, eller siger de et og gør noget andet? Det kan faktisk være svært at svare på, fordi supermarkerne ikke altid deler deres salgstal af hensyn til konkurrencen på markedet.

På samme vis kan man udfordre Danish Crowns chef på, om sælgerne kommer langt nok ud og opdyrke markeder til gavn for afsætningen, og hvorfor skal vi stadig mødes af store bannere i supermarkederne, som skamroser kød fra den anden side af jordkloden, når vi nu har så meget - ja for meget lader det til - oksekød herhjemme? Kan man ikke gå hårdere til detailleddet?

Hvad skal vi gøre?

Med alt dette sagt, bør vi nok også forholde os til slagteridirektørens budskab: Producér mindre kød.

Det mål er der flere veje til.

Én af dem er at begrænse den danske produktion af slagtekalve. Det kan ske ved en øget eksport af spædkalve til andre lande, og det om nødvendigt ske, hvis der samtidigt fødes flere krydsningskalve mellem kødkvæg og malkerace i de danske besætninger.

Disse kalve kan undgås, hvis landmændene i stedet slår helt og aldeles over på kønssorteret sæd, men det vil udløse et pres på eksporten af levekvæg, fordi der sker en overproduktion af kvier.

En tredje mulighed er en reduktion af den samlede kvægbestand og som et fjerde instrument kan man overveje forlænget laktation, hvor køerne kælver sjældnere.

Det er selvfølgelig også muligt at trække i flere tråde for at opfylde ønsket om færre slagtedyr.

Hvad vil du gøre? Giv gerne en kommentar i feltet herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.