Danmark er stemplet fri for BVD

Danmark er nu officielt fri for bovin virus diarré.

EU-Kommisionen har nu tildelt Danmark en officiel status som fri for den smitsomme kvægsygdom bovin virus diarré (BVD).

Den nye status betyder ifølge Seges, at dyr, der eksporteres til levebrug, ikke længere er omfattet af krav til test. Det handler dog også om, at erklæringen er en kæmpe anerkendelse af den indsats, som er lagt for at blive fri for BVD, påpeger Erik Rattenborg, dyrlæge hos Seges Innovation.

- Status som BVD-frit land viser, at vi i Danmark har udvist rettidig omhu. Vi har bekæmpet sygdommen, mens mange andre EU-lande stadig slås med bekæmpelse – eller først skal til at gå i gang. Det sender et stærkt signal om, at vi tager smitsomme sygdomme alvorligt og er i stand til at tage hånd om dem, siger han.

Muligheden for at ansøge om fri status på EU-niveau blev etableret, da EU-Kommisionen i 2021 satte BVD på listen over væsentlige smitsomme kvægsygdomme. Den fri status træder i kraft ved en kommende forordning.

BVD kostede kvægbruget millioner

Den danske indsats mod BVD går helt tilbage 80erne. Her blev der indledt undersøgelser, der viste, at et sted mellem to tredjedele og tre fjerdedele af kvæget i Danmark havde antistoffer for BVD. Udfordringen med sygdommen var massiv, og det kostede både dyrevelfærd og landmændene mange millioner om året. Derfor gik kvægerhvervet i gang med frivilligt at bekæmpe sygdommen.

I 1996 blev der indført national lovpligtig regulering, der understøttede erhvervets bekæmpelse af BVD. I 2006 var sygdommen reduceret i en sådan grad, at udryddelsesprogrammet blev ændret til et overvågningsprogram, så de sjældne udbrud kunne opdages hurtigt og lukkes ned. Det sidst registrerede udbrud af BVD i landet var i 2019, og i år blev ansøgningen om at blive erklæret officielt fri for BVD indsendt til EU-Kommissionen.

EUs begrundelse for at tildele Danmark BVD-fri status ligger dog ikke kun i fraværet af konkrete sygdomstilfælde. Begrundelsen ligger ifølge Erik Rattenborg også i et effektivt program for overvågning og håndtering af mistanke.

- Vi kan nok ikke undgå, at der kan optræde enkelte sporadiske tilfælde af BVD hen over årene. Derfor har det været afgørende i vurderingen af vores ansøgning, at vi kan dokumentere, at Danmark har et fintmasket overvågningsprogram og helt klare procedurer for at be- og afkræfte en mistanke, – og at vi har krav om sanering af besætningen ved bekræftede tilfælde, forklarer Erik Rattenborg.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.