Danmarks ældste DeLaval robot har malket næsten 150.000 timer

Det er nu 20 år siden, at Sonja og Vagn Andersen tog en DeLaval malkerobot i brug. Robotten har givet dem en friere tilværelse.

Det var enten-eller: Malkerobot eller afvikling af mælkeproduktionen.

Sådan ridser Sonja og Vagn Andersen, Henne ved Varde, overvejelserne op, som de gjorde for godt 20 år siden.

De valgte køerne og malkerobotten og fik installeret den tiende udgave af DeLavals VMS malkerobot. Nu fylder robotten 20 år og ægteparret lægger ikke skjul på tilfredsheden over deres valg.

Sonja og Vagn Andersen peger blandt andet på, at de med malkerobotten fik mulighed for at nyde friheden ved eksempelvis at kunne tage i byen uden at skele til klokken.

Friheden har de også udnyttet til at tage på ture til USA, Bali, New Zealand og flere skiferier.

Robotten har knoklet

Hjemme i stalden har robotten knoklet. En overgang var den oppe på at klare malkningen af flere end 80 jerseykøer på gården.

"Robotten har konsekvent præsteret et pænt stykke over 200 malkninger i døgnet, og en overgang lå vi omkring 230 daglige malkninger", fortæller Vagn.

Han har effektivt brugt DeLaval-robottens mange management-data på PC’en til at spotte de langsomme malkere i besætningen og udskifte dem med hurtigere malkere for at optimere kapaciteten.

Naturligvis var der i starten nogle ”børnesygdomme”, som lige skulle ordnes, men derefter har robotten trofast malket over 7.300 timer årligt, eller næsten 150.000 timer ialt gennem de 20 års drift.

Malkerobottens effektive arbejdstid siden den blev installeret i november 2001 svarer til mere end 90 arbejdsår for en medarbejder med 37 timers arbejdsuge, så naturligvis har der været brug for service ind imellem, ud over hvad Vagn med sin tekniske flair selv kunne ordne.

Malkerobottens jubilæum er netop blevet fejret og nu er ægteparret i gang med at afvikle besætningen for at blive pensionister.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.