Danmarks - måske - største stud: Han er ni år gammel og hedder Gris
Erik Bundgaard, Rebild i Himmerland, er ejer af en kæmpe stud af rød race, som - måske - er Danmarks største. Den lyder det umiddelbart noget misvisende navn Gris, og det er der en god forklaring på.

Sidste uge præsenterede vi på Kvæg Plus verdens - måske - største stud i skikkelse af en australsk holstein-stud på 1.400 kg og 194 cm. Men også i Danmark findes der meget store stude - og et godt bud på Danmarks største kan være studen Gris, der holder til ved Rebild i Himmerland.

Den store stud er af rød race og ejet af deltidslandmand Erik Bundgaard.

Han opkøbte tyrekalve til studeproduktion for ni år siden, og én af kalvene blev Erik Bundgaards teenagedatter så glad for, at den blev til en kælekalv - og siden er der ikke krummet et hår på dens hoved.

Navnet Gris er der en god forklaring på.

"Studen var hvid i hovedet som kalv, og min datter syntes han lignede en gris, så derfor Gris", fortæller Erik Bundgaard.

Erik Bundgaards deltidslandbrug består i dag af ca. 140 hektar inkl. forpagtning med produktion af grovfoder til en nærliggende kvægejendom, ejet af økologisk mælkeproducent Martin S. Krogsgaard, som også lægger dyr til afgræsning af de forpagtede naturarealer.

Her er verdens - måske - største studKvæg Onsdag 28. november 2018 · 11:13

Studen Gris går om sommeren med ca. 100 kvier på et afgræsningsareal, og når kvierne skal flyttes er Gris førerstud. Kvierne følger ham villigt, og han er nem at kalde til sig, så på den måde tjener han til dagen og vejen, forklarer Erik Bundgaard.

Han har ikke mål for størrelsen af den store stud, men skønner højden til ca 190 centimeter og gætter på at vægten ligger omkring et ton.

"Der er ingen planer for at Gris skal herfra. En stud kan blive op til 30 år, så jeg regner med at han har mange gode år foran sig", siger Erik Bundgaard.

Vinterhalvåret tilbringer Gris på Erik Bundgaards bedrift. Her går han udenfor med adgang til et læskur og i selskab med en kvie, der ikke kan blive drægtig, fordi han er for stor til at have gående i staldene.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.