Dansk Holstein jagter endnu højere livsydelse

Danmarks største kvægracer haler ind på de gule og røde ’lillesøstre’ på de bløde avlsmål og går nu efter livsydelse.

Overskriften for det seneste år kunne være: Nu rykker vi! Ikke bare har vi haft en stor stigning på ydelse, vi rykker også på de bløde egenskaber som celletal og frugtbarhed«.

Sådan lød det på Dansk Holsteins velbesøgte årsmøde på fra formanden Kristian Nielsen på Dalum Landbrugsskole.

Han benyttede årsmødet til at udpege det næste store indsatsområde og dermed fokus på et nyt tal i avlsarbejdet ved siden af NTM og de mange indekser på specifikke egenskaber: livsydelsen.

»Det, der virkelig betyder noget, er, at den gennemsnitlige livsydelse stiger. Det tal, som jeg mener, er det vigtigste, er daglig ydelse pr. levedag fra fødsel til afgang. Det er i dag 17 kg EKM. Det må være et mål, at det tal skal stige kraftigt i det kommende år. 20 kg EKM bør ikke være urealistisk om fem år«, sagde han.

Han fremhævede for de omkring 430 deltagere, at det kræver, at der rykkes på tre fronter: Lavere kælvningsalder, højere ydelse og flere dage i produktion.

Flugter med klimadagsorden

Derfor glædede det også Kristian Nielsen, at stadig flere holsteinkøer når 100 ton mælk (501 det seneste år mod 355 året før) og runder 10 ton værdistof (26 det seneste år mod 21 året før).

Han nævnte, at ambitionen om højere livsydelse og den seneste justering af NTM rammer lige ned i den særdeles aktuelle klimadagsorden og opfordrede i den forbindelse til, at der bliver gjort en større indsats bredt i landbruget for at fortælle, hvad et moderne kvægbrug har at byde ind med, når det gælder klima.

Faktaboks

Hædret på årsmødet

  • Hall of Fame: Tyren VH Bernell fra Martin Alstrup Kristensen, Tarm
  • Kvien med højst NTM: 40, fra Poul Sørensen, Fjerritslev
  • Årets Holsteiner: Oluf Bøgh, Himmerland

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.