Dansk kvægbrug taber fremdrift: Køernes ydelse står stort set stille

Danske køers ydelse har for vane at stige år for år, men sådan ser det ikke ud for det det seneste års tid.

Lad os slå fast med det samme: Dansk kvægbrug har i det seneste kontrolår fulgt tidligere tiders vane med at ydelsen stiger.

Men.

For det er nemlig et men. Fremdriften er stærkt reduceret det seneste års tid og for flere racer er der tale om ydelsesfald.

Hovedtallene er, at ydelsen er steget med 10 kg EKM til nu 11.042 kg EKM pr. ko. I gennemsnit er der 227 køer pr. bedrift, hvilket er 11 køer flere pr. bedrift end i forrige kontrolår.

ups and downs

Fremdriften i ydelse fastholdes udelukkende af dansk holstein. Holsteinkøerne har i det seneste kontrolår øget ydelsen med 59 kg mælk, fastholdt kg fedt og lagt to kg protein på. EKM-ydelsen er nu i gennemsnit 11.365 kg pr. ko. Ydelsen i de renracede holstein-driftsenheder, er steget med 120 kg mælk, tre kg fedt og fire kg protein.

For jersey er der tale om et fald i ydelsen, idet mængden af værdistoffer faldt med fire kg. Det skyldes udelukkende et tilsvarende fald i kg fedt. Kg protein og kg mælk er uændret i forhold til tidligere kontrolår. Jerseykøerne har ydet 9.859 kg EKM - en tilbagegang på 46 kg.

Eneste fremgang til jersey er, at antallet af køer er øget med 1.088 til i alt 66.775 jerseykøer.

For RDM er der tilsvarende tale om en reduktion. En RDM-ko giver 18 kg mælk mindre og fedtydelsen er reduceret med fem kg. Mængden af protein er reduceret med to kg. I total værdistofmængde ydes 783 kg pr. ko. Omregnet til EKM er det 10.379 kg.

Antallet af RDM-køer er faldet med 831 stk.

For krydsningskøer er der fremgang i antal med nu i alt 62.321 stk. Deres ydelse er faldet med 11 kg pr. ko og der er tre kg fedt mindre. Proteinydelsen er steget ét kg. Årsydelsen i kg EKM er 10.589 eller 26 kg mindre end året før.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.