Dansk tyr scorer fornem britisk avlerpris
Danskavlet tyr er tildelt den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, nemlig Sire of the Year - Årets Tyr.

Storbritanniens Herefordavlere har i oktober måned været samlet i byen Hereford til The Hereford Cattle Societys årlige prisuddeling til de bedste dyr og besætninger i 2019.

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford avler kan opnå i Storbritannien, ”Sire of the Year” - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt til en dansk avlet tyr, den nu fem år gamle SMH King Size 87K. Det skriver Herefordforeningen i en pressemeddelelse.

Fantastisk præstation

"Der ligger en helt fantastisk dansk Hereford-avlerpræsentation bag årets titel ”Sire of the Year 2019” i Storbritannien", siger Herefordforeningens formand Knud Erichsen, der i samme år som Herefordforeningen i Danmark fylder 50 år, kan glæde sig over den flotte reklame dansk Hereford opnår i hele Hereford-verdenen ved, at den prestigefyldte titel gå til en dansk avlet tyr.

Præstationen står Jens Michael Jensen, Søndermarkens Hereford, Glud ved Juelsminde, for.

Jens Michael jensen, der har avlet tyren SMH King Size 87K, har også avlet tyren, SMH Castro 0001C ET, der i 2013 var den første dansk avlet tyr, der i Herefordracens hjemland blev tildelt titlen ”Sire of the Year”.

Krav til Sire of the year

Avlstyre, der deltager i konkurrencen ”Sire of the Year, skal have afkom udstillet på skuer, show eller salgsauktioner, hvor der som minimum skal være 20 fremmødte dyr fra minimum fire forskellige avlere/udstillere.

Afkommet efter tyrene optjener point afhængig af placering.

Et dyr kan ikke tage rundt til samtlige skuer, show eller salgsauktioner, og vinde disse, og derved vinde titlen til deres far. Det er forskellige dyr, som optjener pointene. Det viser, at tyren er en sikker avler.

Point, som optjenes, skal ske med dyr, som er født i Storbritannien. Tyren ”Sire of the Year” skal desuden være født eller have opholdt sig i Storbritannien.

Flotte kåringer i England

Tyren SMH King Size 87K blev i sommeren 2015 solgt af Jens Michael Jensen til den engelske kvægavlsforening Cogent. I slutningen af 2016 videresolgte de ham til den nordengelske Hereford besætning, Moralee, hvor han hver år har avlet mange topdyr, der er strøget til tops på dyrskuer og auktioner.

På auktionen Designer Genes Hereford Sale i England i december 2018 blev to kvier på henholdsvis 13 og 14 måneder efter SMH King Size 87K solgt hver for kr. 70.400, og på Storbritanniens største Hereford dyrskue, The National Poll Hereford Show, i september 2019, var SMH Kingsize 87K den helt store topscorer blandt fædrene til de udstillede Hereford.

Han var far til bl.a.: Bedste gruppe af tre dyr efter den samme far, bedste gruppe af tre dyr ejet af samme udstiller, bedste tyr, bedste junior tyr, bedste tyrekalv, næstbedste tyrekalv, bedste junior kvie, næstbedste junior kvie samt tre holdvindere, der ikke blev tildelt en titel.

Ved prisuddelingen i Hereford var der mere hæder til SMH King Size 87K, da sønnen, den nu 18 måneder gamle tyr, Moralee 1 Rebel Kicks KS R12, blev udpeget til ”Poll Bull of the Year”.

Daglig tilvækst på 2 kg

SMH King Size 87K er individafprøvet med en daglig tilvækst på 2,0 kg., og en 365 dages vægt på 649 kg.

Far til ham er den irske tyr Gouldingpoll 1 Superduty ET. Mor er SMH Delight Sally 16, der er datter af den skotske tyr Romany 1 Captain R22 C1, og som kvie blev hun bedste Hereford-hundyr på Kødkvægsskuet på Agromek 2009.

Jens Michael Jensen (54), der står bag de to prisvindende toptyre i Storbritannien, SMH Kingsize 87K og SMH Castro 0001C ET, er en anerkendt dommer for Hereford både i Danmark samt på de britiske øer.

Han har dømt de største dyrskuer for Hereford: The National Poll Show og Royal Show i England, Royal Highland Show i Skotland, Royal Ulster Show i Nordirland og The National Show i Irland. 

Briterne har fået øjnene op

"Eksport af danske Hereford dyr til Herefords hjemland, Storbritannien, var noget mange danske Hereford avlere ikke havde troet muligt", siger Herefordforeningens formand Knud Erichsen, og fortsætter:

"Men i de sidste 10-12 år har mange Hereford-avlere fra de britiske øer fået øjne op for kvaliteten af dansk Hereford. De har været i Danmark og købt avlsdyr, da dansk Hereford har høj sundhedsstatus, top afstamninger fra hele verden, og for mange britiske Herefordavlere dyr med en hel anderledes afstamning."

 

Faktaboks

Søndermarkens Hereford

  • Jens Michael Jensens Hereford besætning, Søndermarkens Hereford, blev grundlagt i 1973 af hans far, Børge Jensen
  • Består i dag af ca. 12-14 moderdyr
  • Igennem årene er der i besætningen via inseminering brugt de bedste sædtyre fra hele verden
  • Der er også købt embryoner fra Canada og Irland

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.