Ydelsen hos de danske malkekøer stiger som aldrig før. I kontrolåret 2013/2014 præsterede de danske køer en ydelsestigning på 37 kg værdistof, som er over en fordobling af den normale ydelsesfremgang på 10-20 kg værdistof pr. år.
En gennemsnitlig ko ydede i 2013/2014 9.663 kg mælk med et fedtindhold på 4,24 procent og proteinindhold på 3,49 procent. Sammenlagt producerede en gennemsnitsko 410 kg fedt og 337 kg protein.
»Bedre foder, bedre management og avlsfremgang er blandt forklaringerne på ydelsesfremgangen, som formentlig også fremkommer ved, at de dårligste køer er sat ud på grund af presset på mælkekvoterne,« siger Specialkonsulent ved RYK, Uffe Lauritsen.
I opgørelsen, som er udarbejdet af RYK, indgik 502.914 køer i 2013/2014.
Racen Dansk Holstein udgjorde 69,8 procent af de danske køer. Jersey-racen var den næststørste antalsmæssigt med 67.594 køer svarende til 13,4 procent af den samlede ko-bestand.
Relaterede artikler
Kommentarer