Danske køer skal føde færre kalve og leve længere
Det vil gavne klimaet, bundlinien og ansigtet udadtil, hvis danske køer kælver færre gange, men lever længere, lyder nyt forslag fra kvægtoppen forud for årets kongres.

En ko skal have en kalv én gang om året for at give mælk.

Det har været god latin i årtier, men nu skal rutinen trykprøves, hvis det står til kvægbrugernes formand Christian Lund og sektordirektør i L&F, Kvæg, Ida Storm.

Når Kvægkongressen slutter på tirsdag vil de tage initiativ til en opsamling af de mange undersøgelser, som allerede foreligger for begrebet ’forlænget laktation’.

Her kælver køerne sjældnere end én gang om året, og flere praksiseksempler har vist, at metoden kan forenes med en høj ydelse.

Hæver man blikket en anelse over kvægbruget, vil det på flere parametre gavne, at køerne føder færre kalve i deres liv, mener Ida Storm og Christian Lund.

»Først og fremmest letter vi presset på køerne, for perioden omkring kælvning er den suverænt hårdeste tid i deres liv. Kan vi fjerne presset og følgesygdommene, får vi sundere køer og i sidste ende flere penge på bundlinien«, anfører Christian Lund.

Stærkere på klima

Når der fødes færre kalve, falder den samlede kvægpopulation. Men når mælkemængden holdes konstant, falder klimabelastningen pr. kg mælk, og det vil give kvægbruget en stærkere stemme i klimadebatten, mener Ida Storm.

»Og det vil betyde ufattelig meget, at vi selv er proaktive og siger, at vi er parat til at flytte os«, tilføjer hun.

Håndværket er stærkt

Indvendingerne mod at praktisere forlænget laktation har primært været, at køerne ikke kan holde en fornuftig ydelse i en længere periode. Det argument giver Christian Lund dog ikke længere meget for.

Han peger på, at danske kvægbrugere har et højt, fagligt niveau, som kan håndtere den problemstilling, og via avlens redskaber er det muligt at fremavle køer, som holder en jævn ydelse i måske flere år.

»Jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi om ti år har en del køer, som kun føder to kalve i deres liv, men til gengæld når at producere 60 ton mælk. I dag afgår køerne efter 25 ton mælk, og der er ufattelig mange penge at hente på, at køerne lever meget længere end nu«, mener han.

På imagesiden kan kvægbruget også hente point på, at køerne kommer til at leve længere, tilføjer han.

Bremse eksporten

Hvis danske kvægbrugere tager forlænget laktation til sig, vil de færre fødte kalve også mindske udbuddet af kalve til opfedning.

Det kan hjælpe til at stabilisere markedet for spædkalve, hvor udbuddet aktuelt er større end efterspørgslen med en stigende kalveeksport til følge.

Kvægkongres: Du kan følge Kvægkongressen på landbrugsavisen.dk mandag og tirsdag

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.