DC efter Thise-farvel: Kede af at miste kreaturer

Danish Crown-virksomheden Friland ærgrer sig over at miste tilgang af økologisk oksekød i en tid, hvor der mangel på kreaturer.

Der er mangel på kreaturer til slagtning, blandt andet som følge af mælkekvoternes ophør d. 1. april. Derfor det ubelejligt, at Thises 68 andelshavere bryder ud af Danish Crown for at skabe deres eget varemærke i samarbejde med Coop fra juli næste år.

Det fortæller Henrik Biilmann, adm. direktør for Danish Crowns økologiske selskab, Friland.

"Først og fremmest er jeg ærgerlig over det. Jeg er ærgerlig over at miste kød i en situation, hvor vi mangler kreaturer," siger Henrik Biilmann til Landbrugsavisen.dk.

"Når det er sagt, så byder jeg konkurrencen velkommen. Det giver os en mulighed for at sammenligne os med en konkurrent og se, hvordan vi performer."

Det kan tolkes som en kritik af Danish Crown?

"Jeg ved ikke, om jeg vil tolke det sådan. Jeg ser det som et ønske om, at Coop og Thise ønsker at udvikle det samarbejde, de har haft i mange år."

Thise mener, at de kan udvikle nye produkter sammen. Er I gode nok til at produktudvikle?

"Ja, det synes jeg, at vi er. Det er klart, at i den situation, hvor vi står og mangler kød, der har vores fokus været på at skaffe mere kød. Det er klart, at i en sådan situation, så ligger vi ressourcerne dér. Men vi har ikke oplevet i vores dialog med Coop, at de har efterspurgt flere varer og bredere udbud. De har efterspurgt mere kød.”

Henrik Biilmann forventer vækst inden for salg af økologisk oksekød. Det meste af Frilands oksekød sælges på hjemmemarkedet - og Henrik Biilmann håber, at en tilgang af økologer hos Arla vil øge antallet af kreaturer til slagtning.

"Jeg tror helt klart, at det er et marked, der vil vokse. Derfor er vi også fuldt klar over, at der ville komme nye udbydere og konkurrenter på det marked. Alt andet ville være naivt at tro," siger Henrik Biilmann.

Vil det påvirke af afregningen, at Thises andelshavere forsvinder?

"Det er ikke min forventning, nej. Der, hvor det vil påvirke os, er, at vi mister omsætning, men det er ikke noget, der vil påvirke afregningen til den enkelte."

Hvordan vil det påvirke kapacitetsudnyttelsen i Holsted?

"Størrelsen på økologien er stadig så lille, at det ikke har nogen betydende på de dyr igennem slagteriet," siger han.

Sidste år blev 25.000 økologiske kreaturer slagtet i Holsted, inkl. kalve. Thise har meldt ud, at de forventer en årlig volumen på 3000 kreaturer, inkl. kalve.

Vil noteringen så - takket være den gode efterspørgsel - omvendt blive øget? Henrik Biilmann har svært ved at spå om udviklingen.

"Det, at vi har en stigende efterspørgsel, er altid positivt. Vi synes i øjeblikket, at vi betaler en høj pris. Det er klart, at en øget efterspørgsel også er positiv, men vi kan ikke sige noget om en øget notering."

Du kan se Frilands noteringer her.

Faktaboks

Friland om deres økologiske oksekød

"Friland har et bredt udvalg af økologisk oksekød, som leveres både til detailhandelen, slagtere og til forædlingsvirksomheder.

Stort set alle butikker kan tilbyde hakket oksekød og nogle få andre udskæringer, som leveres færdigpakket fra Friland. Enkelte supermarkeder har valgt herudover selv at opskære økologisk oksekød, så de får større stykker hjem til butikken og kan tilbyde kunderne netop den udskæring, som de ønsker.

Særligt lækre oksekødsprodukter leveres fra produktionen af økologiske ungokser, som er stude og kvier som får lov at gå særligt længe på græsmarker, hvor de udvikler deres muskler, som giver oksekød af en helt unik kvalitet."

Kilde: Friland.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.