Hvad er KoViden?
LFK: Det er et samarbejde mellem flertallet af DLBR-virksomhederne, VikingDanmark, Seges og L&F, Kvæg, hvor vi udveksler erfaringer og opnår ny faglig viden, som vi kan bringe videre til kvægbrugerne.
Hvorfor opstod KoViden?
LFK: Det er en udløber af en undersøgelse, hvor kvægbrugern skulle fortælle, hvordan de gerne vil rådgives nu og i fremtiden. De ønsker mere samarbejde, og at viden hurtigere kommer ud at virke i staldene. Så nu arbejder vi målrettet og i fællesskab på at udvikle nye løsninger til kvægbrugerne. Tidligere kunne de enkelte DLBR-virksomheder godt arbejde med specialer hver for sig, men kvægbrugerne ønsker, at vi rykker sammen i bussen. Der er ikke længere nogen grund til at holde viden for sig.
Hvordan har I organiseret arbejdet med KoViden?
LFK: I løbet af det første år har vi startet tre ekspertgrupper. De har fokus på fodring af den lakterende ko, kalvepasning og en gruppe med fokus på transition, altså overgangen fra goldko til opstart af ny laktation. I en faggruppe er der typisk 10-15 medlemmer. De mødes fysisk fire gange om året og har yderligere mulighed for at blive opdateret på DMS-udskrifter månedligt på Teams-møder. Vi leverer også faglige artikler til Magasinet Kvæg.
I har også fokus på de nye kvægrådgivere?
LFK: Ja vi vil gerne lave et samlet forløb for nye rådgivere. De følger et årshjul, hvor de besøger en DLBR-virksomhed, Viking og Seges og deltager i en rådgiverdag. De kommer med masser af viden fra studiet og skal lære at rådgive. Det vil vi gerne lære dem i fælleskab og samtidig styrke deres bånd på tværs af virksomhederne.
Hvordan er det gået med at forene kræfterne? Rådgiverne er vel stadig konkurrenter?
LFK: Ja, de er stadigvæk konkurrenter, men vi konkurrerer ikke med hinanden på faglig viden og nicher. Her skal vi turde bringe andre i spil, og den del er gået forbavsende godt. Når vi har samlet rådgivere fra forskellige virksomheder, nørder de i fællesskab og glemmer hurtigt, at de kommer forskellige steder fra. Og flere er begyndt at bruge hinanden til sparring på kryds og tværs uden for den faste møderække. Det er jo netop meningen med samarbejdet!
Hvordan får I viden hurtigere ud at virke?
LFK: I faggrupperne tager man emner op på skift, hvor der kan være indlæg fra forskere fra ind- og udland. Det har et dobbeltformål. Dels får man viden direkte fra forskeren, som man bearbejder i fællesskab og tager med hjem. Dels kan man give forskeren nye idéer og problemstillinger med retur. De vil jo også gerne tættere på det, som landmændene er optaget af. Det har også den positive dimension, at vi får et fælles fundament for anbefalingerne. Vi vil gerne luse nogle af de selvopfundne påstande væk, så rådgiverne kan svare præcist og korrekt på, hvorfor vi eksempelvis anbefaler 170 gram råprotein per kilo tørstof.
Hvad skal der ske i 2023?
LFK: Vi opretter to ekstra faggrupper. En med fokus på licitation. Vi kan se, hvor meget grisebranchen har hentet på at lave licitationsmateriale på foder. Det skal vi også have implementeret i kvægbranchen. Vi opretter også en faggruppe med fokus på data og digitalisering. Vi får så mange data, men vi skal lære at skelne og bruge dem rigtigt.
Hvad betyder det for samarbejdet, at VikingDanmark også er med?
LFK: At få eksempelvis Viking med gør, at vi også den vej rundt rykker tættere sammen. Det er nok ikke alle, som tidligere har brugt at sparre med avlsrådgiverne. Her skal vi lære også at tage den kontakt, når noget driller hos en landmand. Det kan jo godt være, at avlsrådgiveren har løsningen eller kan hjælpe med at finde den.
Relaterede artikler
Kommentarer