Af kvægkonsulent Peter K. Møller, Kvægrådgivning Danmark
I DMS kan du finde udskriften holdbarhed under analyse udskrifter. Udskriften følger dine køer fra fødsel til afgang enten som død, slagtet eller solgt til levebrug. Holdbarheden er vist som, hvor stor procentandel af dine køer, der når frem til 6. kælvning (se figur 1). Hvordan ser det ud i din besætning? Brug lidt tid på at udfordre dig selv og din rådgiver.
Figur 1 Eksempel på holdbarhedsprofil
Der er penge i god holdbarhed
I de bedste 10 procent af besætningerne overlever 35 procent af køerne frem til 6. laktation, medens kun 12 procent overlever i gennemsnitsbesætningen. Seges (Kvægnyt 2/7-2021) har undersøgt sammenhæng til fremstillingspris og fundet, at der er 5 øre/kg EKM at hente på fremstillingsprisen i gennemsnitsbesætningen i forhold til de bedste 10 procent konventionelle og ikke mindre end 27 øre/kg EKM hos tilsvarende økologiske besætninger.
Hvad sker der i besætninger med mindre god holdbarhed?
Skal du tættere på årsagssammenhænge i din besætning skal fokus især rettes på:
- Kvaliteten af dine kvier - Avlsværdi, tilvækst og reproduktion
- Afgangsårsager for køerne – Husk at vurdere og sætte afgangsårsag på både slagtede og døde
- Afgangstidspunkt i laktationen – Tidlig udsætning 0-60 dage fra kælvning er uhensigtsmæssig
Holdbarheden i en besætning kan ikke ændres fra dag til dag. For at nå resultater skal der sættes klare mål, motivationen skal understøttes og dampen holdes oppe gennem lang tid. Belønningen er til at tage og føle på 5 øre/kg EKM*11.000 kg EKM/årsko*200 årskøer = 110.000 kr./år og derudover stoltheden over et godt håndværk.
Konkrete indsatsområder for at forbedre holdbarheden
Indsatsområderne på den enkelte bedrift kan være meget forskellige og skal afvejes i forhold til den konkrete situation på bedriften. Mange af indsatsområderne kræver dog ikke nødvendigvis de store investeringer, men ligger i justering af de daglige rutiner.
Kvaliteten af kvierne
Det starter med en levende født kalv, der gerne skulle blive til en god kælvekvier med mange laktationer foran sig:
- God og rigelig råmælk: Kend din råmælk både mængde og kvalitet
- Smittebeskyttelse i dagligdagen: Foder og drikkeskåle, strøelse, samt kontakt med kalvene
- Hurtig reaktion på de små tegn på mistrivsel: Termometer skal i brug og aftaler om handling
- Kontrolleret tilvækst: Opfølgning i form af vejning af dyr eks. ved fravænning af mælk
Afgangsårsager hos køerne
Hvad er de hyppigste årsager i din besætning og er der forskelle fra laktation til laktation (Se figur 2). Analysen kan give et fingerpeg om hvor du skal sætte ind eksempler kunne være:
- Yversundhed: Malkerutiner, behandlingsstrategi og effekt, vaccination
- Døde køer: Hvad skete der og kunne det være undgået – Opfølgning på de enkelt dyr
- Uheld og tilskadekomst: Tjek og reparation af inventar, Rigtig håndtering og omgang med dyrene
- Klove: Frekvens og indretning af klovbad, Opfølgning på klovregistreringer
Figur 2 Afgangsårsager døde og slagtede
Udsætning 0-60 dage efter kælvning
Tidlig udsætning giver ikke mening, da der lige er blevet investeret 6-8 uger i goldperiode i forventning om at der skal produceres mælk i den efterfølgende periode. Alligevel er der op til 10 procent af køerne der ikke når de første 60 dage i laktationen før de udsættes:
- Goldperiode: Plads, vand og foder, husk kælvekvierne, foderstyring op til kælvning
- Overgang til laktation: Plads, vand og foder, en god seng at hvile i, opfølgning på drøvtygning
Relaterede artikler
Kommentarer