Der findes ikke én opskrift på ko-kalv-samvær

Landmænd griber opgaven med at lade kalve gå med køerne an på vidt forskellige måder. Staldenes indretning spiller en stor rolle, og pladsudfordringer kan opstå.

Der findes ikke én endegyldig løsning på, hvordan man praktiserer ko-kalv-samvær. Landmænd griber det meget forskelligt an, fordi deres forudsætninger i form af blandt andet stalde er så forskellige.

Det var et af budskaberne, da Innovationscenter for Økologisk Landbrug var vært for en temadag om ko-kalv-samvær på bedriften Østerlykke ved Gram.

Rådgiverne ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug har arbejdet med ko-kalv-samvær i flere år og blandt andet afholdt studieture i Danmark og Tyskland, og indtil videre viser rækken af erfaringer, at det især er staldens indretning, som afgør, hvordan udfordringen gribes an.

Optager plads

Et af de råd, som går igen, er, at det kræver ekstra plads at have køer og kalve sammen. Man kan ikke nøjes med de lovpligtige kvadratmeter til hver ko og kalv - der skal mere til.

Stort set alle landmænd sætter køer og kalve sammen på dybstrøelsesarealer, og hvis køerne fortsat skal malkes, skal arealet helst ligge tæt på malkecentret. På nogle bedrifter betyder det, at det normale aflastningsområde er inddraget til køer med kalve, og det lægger pres på logistikken, for hvor skal de aflastningskrævende køer så gå?

- Vi har endnu ikke været ude for, at ko-kalv-samvær er tænkt ind ved et nybyggeri, men når det sker, vil der være en logistikudfordring, for der kan ikke være dybstrøelse rundt om hele malkecentret, påpegede Iben Alber Christiansen, kvægkonsulent hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

I større staldsystemer kan det vise sig nødvendigt med seperationslåger, som kan give eller hindre køer adgang til boksen med kalve. En sådan boks er opfundet af TruTest og installeret på Østerløkke.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.