Der vil blive sat kr. og øre på klima og kvæg i 2022

Kvæg er berygtet for udledning af klimagassen metan. Det betyder, at der også er et potentiale for at mindske udledning. Data er en af vejene frem.

Klima bliver det helt store emne i kvægbruget i 2022. Det vurderer sektordirektør for kvæg, Ida M.L.D. Storm, som også forventer, at der bliver sat kr. og øre på klimadelen af kvægbruget.

En helt konkret ting, som vil ske, er, at klimapulveret, der kan få køer til at bøvse mindre metan ud, også kendt som 3-Nop og med handelsnavnet ’Bovaer’, forventes at blive godkendt til brug. Det vil være en ny konkret måde at reducere køers udledning af klimagasser. Forsøg har vist, at klimapåvirkningen kan reduceres 30 procent i mælkeproduktionen med 3-nop.

Metoden kommer dog ikke uden ulemper. På fodringsdagen i september kom det frem, at 3-nop reducerede foderoptagelsen hos køer og dermed også mælkeproduktionen.

»Vi må arbejde med, hvordan man kan undgå de ulemper«, siger hun.

Dataopsamling

Chr. Lund, formand for L&F Kvæg, peger på, at kvægbrugerne i højere og højere grad skal og vil opsamle data med henblik på at optimere produktionen.

»Data er et og alt. Jo mere effektive, vi er, des mere klimavenlig er produktionen. Derfor må vi gøre alt for at udnytte ressourcerne optimalt. Det bliver vi også nødt til i takt med de store prisstigninger, vi ser på alting«, siger han.

Chr. Lund peger på, at diesel, strøm, gødning osv. stiger og stiger, uden at kvægbruget kan gøre noget. Hvis ikke mælken også var steget, ville producenterne være i en alvorlig klemme. Derfor må man i højere grad se, hvor man kan optimere produktionen.

Automatik

I kvægbruget er der mulighed for dataopsamling i mange sammenhænge. Allerede ved høst kan man analysere kvalitet med en NIR-test, mens man høster græs. I forbindelse med malkning kan man også teste utroligt mange ting på koen og mælken. Data, som kan analyseres på en computer, og som kan afsløre sygdomme, så man kan sætte ind med forebyggelse tidlig. Man kan også konkret se, hvor meget mælk en given type foder resulterer i løbende.

»Vi er simpelthen nødt til at hente data, hvor vi kan, så vi kan lære at gøre det så effektivt som muligt og samtidig se, hvor pengene fosser ud af kassen«, siger Chr. Lund.

Faktaboks

2022 op & ned: 

Op:

  • Med årets første prisstigning på mælk ligger prisen 60 øre højere, end den gjorde for et år siden
  • Noteringen på oksekød ligger i uge 1 cirka 6 kr. højere pr. kg end for et år siden

Ned: 

  • Antallet af aflivninger af kalve går ned. Fra 1. januar afliver man ikke længere - især jersey - kalve. Salget af kønssorteret sæd og kødkvægsæd til krydsninger er steget, så man næsten undgår uønskede tyrekalve. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.