Derfor er cementblanderen veganernes vigtigste køkkenredskab

Ugen på spidsen: Ugens klummeskribent på Kvæg Plus undrer sig over, hvordan det kan kræve 16-18 ingredienser af ukendt oprindelse og intens industriel bearbejdning at fremstille fars af grøntsager.

Der bliver snakket en del om veganere, mælkeproducent og mælkeproducent imellem.

Forleden besøgte jeg en økologisk mælkeproducent, og han mente nok, at han kunne klemme en hektar eller to med grøntsager ind i markplanen, hvis efterspørgslen fortsatte med at gå den vej.

Men det er ikke sikkert, at det er en givtig idé. Måske var det klogere at købe en cementblander og oprette et import/eksportfirma.

Tag nu den meget omtalte plantefars.

Der indgår 16-18 ingredienser i plantefars, hvoraf nogle få er grøntsager. Alt er knust og smadret til ukendelighed i intense industrielle forarbejdningsprocesser, inden det bliver æltet sammen og justeret til noget fars-agtigt.

Det er her cementblanderen bliver et centralt køkkenredskab hos veganerens.

Belastende for klima, natur og sundhed

En række af disse 16-18 ingredienser er tilmed klimabelastende, naturødelæggende og lidet sundhedsfremmende.

Det gælder blandt andet palmeolie. Oprindelsesland og produktionsmåde er oftest uoplyst, og der er langt mellem de økologiske varianter af produkterne.

Så kig på en pakke oksekødsfars til sammenligning. Oprindelsesland er deklareret. Fedtprocenten er deklareret. Ofte er selve produktionsformen også deklareret og certificeret, hvis kødet er produceret under særlige forhold. Og ingredienslisten er kort: 100 procent rent, uforfalsket hakket oksekød.

Det er til at gennemskue, det kan man vurdere, og det er også til at have en holdning til.

Vand kræver tryllemidler

En del af miseren skyldes det på sin vis ubegribelige paradoks, at disse vegetariske og veganske produkter skal ligne kød-, mælke- og æggebaserede produkter.

Det ligner kød, det smager som kød, men det er ikke kød. Det er kød uden kød. Men desværre også uden ret mange andre genkendelige ingredienser, som vi normalt forbinder med madlavning.

Pirker man længe nok i et produkt som plantefars, er det bestemt muligt at finde en enkelt partikel rødbede eller to. Men hovedingrediensen er omkring 20 procent vand, og så skal der altså bruges en del ’tryllemidler’ for at få det til at hænge sammen og få konsistens.

Velbekomme!

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.