Derfor er en tur på McDonald’s det bedste, du kan gøre for klimaet

Ugen på spidsen: En vegetardag om ugen sparer klimaet for mindre CO2 end et kortere brusebad om morgenen. Så lad os droppe det pjat med kødskat og få sat fokus på det, der virkelig batter, foreslår denne uges klummeskribent på Kvæg Plus.

Det var en overraskelse for mange, da en fransk forsker forleden kunne fortælle, at det mest klimavenlige måltid er - en burger med en rulle chokoladekiks til dessert.

Simpelthen på grund af energitætheden i produkterne og ressourceeffektiviteten i fremstillingsprocesserne.

Ikke nok med det. Dagbladet Politiken, der nærmest må betegnes som vegetar-segmentets foreningsblad, drejede kødkniven en ekstra gang i såret med en oversigt over, hvordan læsernes vaner hver især belaster klimaet.

Oversigten er lavet i samarbejde med bl.a. tænketanken Concito og Det Økologiske Råd og er ikke lige sådan at pille fra hinanden.

Kortere brusebade batter mere

Topscoreren i klimabelastning er ikke kød. Det er ikke engang flyrejser. Det er manglende samkørsel i bil til og fra arbejde. Det er forbrug som sådan. Det er madspild.

Selv det at korte et par minutter af det daglige brusebad eller sænke rumtemperaturen et par grader om vinteren vil give en dobbelt så stor klimagevinst som at droppe det røde kød en enkelt dag om ugen og spise vegetarisk i stedet for.

En vegetardag om ugen sparer klimaet for 222,5 kg CO2-ekvivalenter pr. person om året. Byttes bøffen ud med kylling, spares der kun 125 kg CO2-ekvivalenter om året.

Mere fornuft, please

En generel forbrugssænkning gennem at passe bedre på ting, du allerede har købt, kombineret med bedre offentlig transport, reduceret madspild, mere samkørsel, flere el- og hybridbiler, bedre energiudnyttelse i bolig og industri, mere genbrug og lidt færre storbyferier med fly - ja, her taler vi altså alt i alt en effekt på tusindvis af kg C02-ekvivalenter pr. borger.

Som nemt kan risikere at gå tabt, hvis vi bliver ved at fokusere de helt forkerte steder som f.eks. kødskat og tvungne vegetardage i kantinen.

Så et ønske for 2019 kunne være, at der kommer lidt mere fornuft og proportionssans ind i klimadebatten.

Med dette fromme håb ønskes alle klummelæsere en glædelig jul og et godt nytår.

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.