Det betyder folketingsvalget: Fuld gas i stalden eller syv kødfrie dage om ugen

Ugen på spidsen: Højre og venstre side af Folketinget vil i hver sin retning med landbruget. Så hvad skal driftige landmænd, kreditgivere og følgevirksomheder egentlig planlægge efter, spørger ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Der var en tankevækkende artikel forrige uge i årets første LandbrugsAvisen.

Nemlig den om en driftig svineproducent med 2.150 søer og produktion af ca. 85.000 30 kg-grise. Han har senest udvidet i 2016, har en miljøgodkendelse til endnu en udvidelse og formentlig også bankens accept til at bygge endnu et soanlæg.

Men det bliver i givet fald næppe i Danmark, siger den driftige svineproducent til LandbrugsAvisen. Han overvejer Filippinerne.

Det er detailhandelen og politikerne, der bekymrer ham i forhold til at investere yderligere i Danmark. Og i horisonten også syntetisk kød.

Men især detailhandlen og politikerne, der på ganske kort tid kan ændre produktionsvilkårene helt afgørende for en hvilken som helst produktion i Danmark. Det gælder svin. Det gælder æg. Det gælder adskillige markafgrøder. Og det gælder også mælk og oksekød.

Tillykke til Filippinerne

Så tillykke til Filippinerne, der kan se frem til et markant løft i dyrevelfærd og klimahensyn, når dansk ekspertise i husdyrproduktion får lov at folde sig ud der.

Og tak for ingenting til danske politikere for at lade endnu en god håndfuld arbejdspladser og eksportmillioner blafre ud af landet, fordi de folkevalgte ikke evner at tænke langsigtet og lægge en kurs for landbruget, der holder længere end til næste valg.

Begge fløje er lige gode om det

Lige nu har vi to fløje i dansk politik, som i en eller anden grad begge to har kappet jordforbindelsen og nu svæver afsted.

Den regeringsbærende, men langtfra genvalgssikre fløj ved for så vidt ikke alt det gode, den vil gøre for landbruget, men tør ikke, fordi den har svært ved præcist at aflæse, hvor befolkningen er henne i forhold til miljø og klima. Dilemmaet er supergodt eksemplificeret i den strategiske udskiftning på miljø- og fødevareministerposten.

På venstrefløjen er der nærmest gået konkurrence i at braklægge mest mulig landbrugsjord og indføre flest mulig kødfrie dage som et helt bagvendt bidrag til en klode, der har brug for mere mad, produceret på den bedst mulige måde for både miljø, klima og dyrevelfærd. Tre områder, som danske husdyrproducenter er de bedste i verden til.

Det duer ikke

Som situationen er lige nu, tyder prognoserne på, at det kommende folketingsvalg kan gå begge veje.

Ingen af delene dur. Man vil godt kunne argumentere for, at det største ansvar for miseren hviler på regeringspartierne - det er trods alt dem, der har ansvaret og ’serveretten’.

Dansk landbrug kan ikke holde til den slingrekurs ret mange år endnu. Hvordan skal en kreditgiver eller en investor eller bare en driftig landmand kunne planlægge mere end få år frem, når alt peger i vidt forskellige retninger og kan ændres senest hvert fjerde år?

Løsningen ligger lige for: Brede, langsigtede forlig henover midten om landbrug, fødevarer, miljø, natur og klima.

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.