Det skal du vide før sæsonstart i grovfoderet

Har du den rigtige græsblandinger på din jord? Kender du fremstillingsprisen på grovfoderet?

Af Michael Mortensen, kvægrådgiver, LandboNord

Klar, parat, start.  Snart begynder græsset at gro, og vores grovfoder sæson er begyndt. Spørgsmålet er så bare, om vi er klar?

Har vi fundet ud af, hvad vi egentlig vil have bestilt ude fra marken af? Langt de fleste har ikke, og sætter alt for sent fokus og handling på grovfoderkvaliteten, hvilket er en af de faktorer som spiller ind på kvaliteten af grovfoderet.

I min verden spiller fokus på kvaliteten en lige så stor rolle på grovfoderet som vejret, maskinstationen osv. Vi skal være ærlige over for os selv og indrømme, at alt starter med fokus og efterfulgt af aktion.

Mange ting at tage stilling til

Hvilken betydning har kvaliteten af grovfoderet så? Ja, det har kæmpe betydning, og når vi sidder igen om et år og skal lave budget på vores køer, sætter grovfoderet sit præg på dækningsbidraget. Derfor skal vi være med fra starten.

Grundlaget for en god produktion af grovfoder i 2017 starter med den nyeste viden, mål, handlingsplaner og en plan for opfølgning.

Der er mange ting, der skal tages stilling til. Har vi de rigtig græsblandinger på vores jord? Skal vi have mere rødkløver, hvidkløver? Og alt efter, hvad vi vælger, hvordan avler vi det så bedst, da dyrkningen bestemt ikke er lige meget og der skal tages forskellige hensyn, alt efter hvad man vælger.

Kvaliteten af grovfoder er kun én ting. Tænk, hvis man kunne fremstille sit grovfoder 2,3 eller 4 øre billigere pr. FE?Der er bare mange penge at hente på dette område. Dog kræver det, at man ved hvad ens fremstillingspris er på  grovfoderet, før man kan arbejde på at få det endnu billigere, og hvor det er man skal sætte ind.

Vi fokuserer allerede på fremstillingspris for vores mælk, Derfor er det ikke for tidligt at komme i gang med at finde fremstillingsprisen på grovfoderet.

Udover kvalitet og prisen pr. FE, så ved vi at ydelse og fordøjelighed følges ad. Derfor gør vi kun os selv en bjørnetjeneste ved at lave grovfoder på 1,30 i fordøjelighed eller højere. Der skal jo mere kraftfoder i foderplanen, jo mere tungt fordøjeligt det er, og derfor skal vi  finde ud af om vi skal ned og ligge på 1,10 i fordøjelighed eller 1,05.

Der ligger rigtig mange penge og venter her. Det begynder med fokus på området. Der er mange muligheder for at  få sparring på området - enten på en af de mange grovfoderskoler rundt om i landet eller i en erfagruppe. 
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.