Digital dermatitis: Her er de gode råd
Forebyg kviers klovproblemer – de fører til lavere ydelse og drægtighedsprocent senere i livet.

Ømme tæer: Det gælder om at undgå klovproblemer hele vejen gennem dyrenes liv. For har et dyr først haft klovproblemer, for eksempel digital dermatitis, er det mere sandsynligt, at det kommer igen.

Ifølge LandbrugsInfo har kvier der får digital dermatitis i opdrætsperioden en lavere drægtighedsprocent ved 1. inseminering, tillige med en lavere ydelse og større risiko for også at få digital dermatitis, som lakterende.

 

Kalve kan smittes med digital dermatitis allerede når de er 14. dage gamle. Kalvene smittes af Treponema-bakterier fra køernes gødning. For at undgå, at kvierne smittes med digital dermatitis, skal der tænkes i hygiejne og i logistik.

Spredning af smitte med gødning skal kontrolleres mellem dyregrupper:

  • Skrabere skal ikke køre fra køer til kvier
  • Vask og desinficerer støvler og redskaber (evt. skifte) mellem hver dyregruppe
  • Kvier flyttes i hold – alt ud alt ind – så staldafsnittene mellem flytningerne kan blive højtryksrenset og desinficeret og allerhelst stå tomme indtil de er tørre
  • Der stilles støvler til rådighed for besøgende (dyrlæger, inseminør, konsulent, klovbeskærer)
  • Besætninger der indkøbes dyr fra, bør have god kontrol med digital dermatitis. Dyrene undersøges grundigt i klovboks efter vask af klove, med særlig opmærksomhed rettet mod kvier med snævre klovspalter hvor læsioner kan gemme sig i dybden.

Halthed øger risikoen for

  • Svækket brunstadfærd – mindre intensivt og af kortere varighed
  • Unormal æde- og drøvtygningsaktivitet, der reducerer energioptagelsen og forsinker puberteten
  • Smerte - f.eks. i klovene, som påvirker stress- og reproduktionshormonerne negativt, og dermed ændrer den normale follikelaktivitet og forekomsten af cyster stiger

En nyere undersøgelse viser, at kvier der fik digital dermatitis i løbet af opdrætsperioden, gennemsnitligt havde en drægtighedspct. ved 1. inseminering, som var reduceret med 10 procent og en 305-dages mælkeydelse, der var 250 kg mælk lavere. Desuden er kvier, der har haft digital dermatitis også i større risiko for at få det igen som lakterende køer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.