Digital Dermatitis hos kvier, har stor effekt på præstationen som ko

Af Lasse Kruse Ledet, kvægrådgiver, LandboNord

 

Kvierne er hele fundamentet i enhver malkekvægbesætning. Hele opvæksten har stor betydning for kviens potentiale som ko og flere undersøgelser viser, at lungebetændelse, diarre og så videre har stor betydning for, hvor god en ko, man får. Det gælder også, når det kommer til klovene. 

Digital Dermatitis har store konsekvenser for 1. kalvs koens præstation

Forsøg

I en amerikansk undersøgelse inddelte man 719 drægtige kvier i tre grupper. Dem som ikke havde haft en Digital Dermatitis i opdrætspærioden, dem som havde haft en og dem som havde haft flere Digitale Dermatiter. Konklusionen var klar, kvier som var angrebet af en eller flere Digitale Dermatiter havde lavere ydelse, lavere drægtighedsprocent og markant øget risiko for at få digital dermatitis igen som ko, i forhold til de kvier, som ikke havde haft en Digital Dermatit i opdrætsperioden.

Sådan forebygger du Digital Dermatitis ved dine kvier

Klovregistrering er essentielt i forebyggelse af enhver klovlidelse. Det er med registreringerne, du har mulighed for at følge udviklingen og se om de tiltag, du og dine medarbejdere har sat i værk, rent faktisk virker. Det skal være med til at motivere medarbejdere og vise dem, at det virker, når man gør en forskel.

Smittebeskyttelse både eksterne og intern er også en vigtig parameter. Sørg for der er støvler og tøj til udefra kommende og undgå videst muligt at indkøbe dyr. Ved indkøb tag alle indkøbte i boksen, for at få behandlet evt. smittede. Hold dine hold adskilt og sørg for ikke at sprede smitte rundt i besætningen.

Omgående behandling af smittede dyr, sænker risikoen for yderligere smittespredning. Den bedste behandling er en forbinding med salicylsyre i tre dage.

Rene og tørre arealer sænker risikoen for smitte. Kan du holde gyllen 40 cm under spalterne sænkes ammoniakdampe i området omkring kloven og smitterisikoen sænkes.

Fodbad med jævne mellemrum sænker smittetrykket markant og der er forskellige muligheder på markedet.

God liggekomfort har betydning for liggetiden ved kvien, såvel som koen. Højere liggetid sænker risikoen for smitte og andre klovskader, så er kvierne sengebåse ikke korrekt indstillet, kan det også have betydning for antallet af Digitale Dermatiter.

Opsummering

Har du mange Digitale Dermatiter hos dine kvier, så har du flere håndtag at tage fat på i forsøget på at komme dem til livs. Det vil have betydning for kviernes præstation som ko, og være med til at sikre mere holdbare og produktive køer, da Digital Dermatitis påvirker ydelse, reproduktion og sundhed.

 

 

Faktaboks

Digital dermatitis (DD) er en smitsom betændelse i huden omkring klovene.

Digital dermatitis er typisk placeret i regionen mellem ballerne, men kan også ses fortil på tåen umiddelbart over klovspalten.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.