Dine medarbejdere er ikke sløve - de lærer bare anderledes
Ved årets kvægkongres giver Vibeke Fladkjær Pedersen specialkonsulent ved Seges Kvæg gode råd til at lede og motivere ansatte, der langt fra ligner dig selv som landmand.

På Kvægkongressen gav Vibeke Fladkjær Pedersen et motiverende foredrag til de fremmødte landmænd. Det handler om indlæringsstil og personlighedstype, når landmanden skal motivere sine ansatte, siger hun.

"Hvis du løfter taget på en kostald, så gemmer der sig fyrværkeri nedenunder," siger specialkonsulent ved Seges Kvæg Vibeke Fladkjær Pedersen.

Medarbejderne er forskellige, ligefrem unikummer, mener Vibeke Fladkjær, så hvordan skal man så lede dem alle?

Der er flere trin til at bestemme, hvordan medarbejderne er forskellige. Det handler om ikke at antage udgangspunktet for deres læring, men forstå deres forskellighed. Forskelligheden skal ses som en superkræft ikke en forhindring, siger hun.

De syv personlighedstyper

Indlæringsstile og personlighedstyper er to teorier, foredraget tager udgangspunkt i, for at landmanden kan forstå og gennemskue sine medarbejdere.

Der findes syv personlighedstyper – sproglig, musikalsk, visuel, kropslig, matematisk, personlig, både intrapersonlig og interpersonlig.

Hvis en landmand, lige så snart han træder ind i kostalden, kan spotte fem fokusdyr, der trænger til ekstra pleje, så skal han ikke lade sig frustrere, hvis medarbejderen slet ikke ser det samme som ham.

Det kan skyldes at arbejdsgiveren og medarbejderen ikke har samme personlighedstype og derfor lærer og forstår forskelligt.

"Arbejdsgiveren har en anden personlighed, en anden intelligens. Det er ikke sikkert medarbejderen arbejder ud fra samme intelligens, så man skal give dem lov og plads til at øve sig."

Kropslig intelligens

En arbejdsgiver, der kan spotte fokusdyr med det samme, er visuel og matematisk af person, forklarer Vibeke Fladkjær.

Derfor skal der nogle andre metoder i brug før medarbejderen også kan være lige så hurtig til at spotte fokusdyr - medarbejderen er måske mere kropslig og skal mærke på koen først i stedet for bare at se den.

"Det er også den type mennesker, der klikker kuglepennen igen og igen, når man taler til dem. Det skal man bare lade dem gøre, det er sådan de lærer," siger specialkonsulenten.

Vibeke Fladkjær runder foredraget af med at gentage hendes løsning til mere motiverede medarbejdere.

"Svaret er – vis, forklar og øv."

Og så tilbage til artiklens overskrift. Hvad nu hvis en medarbejder bare er sløv? En af de fremmødte i salen stillede spørgsmål til, hvad man gør ved en medarbejder, der - uanset indsatsen fra landmandens side - ikke kunne klare jobbet.

Hvis man har gjort alt det ovenstående, så var beskeden:

"I sidste ende må I jo bare fyre dem," lød det fra Vibeke Fladkjær.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.