DLG med nyt tilbud: Lås prisforskellen
Danske landmænd skal lære at handle med præmiekontrakter og minimere fradrag.

Snart kan man låse prisforskellen mellem prisen på Matifbørsen og prisen på det danske korn- eller rapsmarked.
DLG lancerer i løbet af en måneds tid en helt ny måde at handle korn og raps på. Det sker med såkaldte præmiekontrakter. Det fortalte Henrik Christensen, DLG Øst, i et indlæg på DLG Vækstforum i Sorø torsdag.

Med en præmiekontrakt kan man låse prisforskellen mellem prisen på raps eller foderkorn på Matifbørsen i Paris og prisen i Danmark. Da prisforskellen svinger, kan der være mange penge at tjene ved at låse den prisforskel, når den er lavest. Hvis man altså er køber.

Senere kan man så låse prisen på sit foderkorn/raps på matifbørsen, når man mener, den er på sit højeste.
Dermed kan man optimere ved at fastlåse, både når prisen er høj, og når prisforskellen i forhold til det danske marked er lav og tjene ekstra.

»Det er smart, fordi prisforskellen i forhold til det danske marked ofte er mindst, når prisen er lav, og størst når prisen er høj,« siger Henrik Christensen.

Værktøjet kan også anvendes, hvis man er køber. Så skal man selvfølgelig låse præmiekontrakten, når der er stor forskel mellem Matif og dansk pris og når Matif-prisen er lav.

Om man låser det ene eller det andet først er underordnet.

Gode roepiller sikrer både våd og tør spiringMark Torsdag 7. januar 2016 · 11:59

Set i bakspejlet kunne man for eksempel låse præmien (prisforskellen) på 15,74 kr. pr. hkg 8. maj 2015. Og 3. juli hvor Matifprisen på hvede toppede kunne man låse sin kornpris.

Havde man låset præmien 3. juli havde den været 25,82 kr. pr. hkg, så gevinsten ved at låse præmien 8. maj er altså cirka 10 kr. Og gevinsten ved at låse kornprisen 3. juli i forhold til 8. maj er endnu større.

»Man kan låse de to ting uafhængigt af hinanden,« understreger Henrik Christens.

Og hvad koster det så?

Ifølge Henrik Christensen koster det ikke noget, at lave præmiekontrakter, men man skal altså lave en aftale med DLG. Desuden skal man fastlægge sig på en termin, hvor kornet eller rapsen skal leveres.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.