Driftleder får bonus oveni den faste løn - sådan er ordningen skruet sammen

Berit Bøgh er driftleder på et kvægbrug med 200 køer. Siden september har hun fået bonus for udvalgte, faglige parametre.

Den månedlige produktionsopgørelse indløber hos Torben Goltermann Hansen på Vestfyn, er den i mere end en forstand spændende for Berit Bøgh, som er ansat som driftleder på kvægbruget med 200 jerseykøer.

Opgørelsen viser, hvordan produktionen er forløbet den forgangne måned og viser blandt andet, hvor meget mælk der er produceret, hvilken mælkekvalitet der er opnået og hvordan reproduktionen hos kvier og køer udvikler sig.

På hvert enkelt område er der målsætninger at arbejde efter, og for Berit Bøghs vedkommende medfører opfyldelse af mål og delmål også en højere månedsløn.

Siden september har der været tilknyttet en bonusordning, som eksempelvis betyder, at Berit får 500 kroner ekstra i månedsløn, hvis celletallet lander i intervallet 175.000-200.000.

Falder celletallet til intervallet 150.000-175.000 udløser det 1.000 kroner i bonus osv.

Berit Bøgh deltog i en debat om bonusordninger i facebookgruppen Malkekvæg, og hun peger på flere fordele ved at udbetale bonus.

"Det giver en højere grad af motivation for mig som driftleder, når jeg kan se, at jeg kan få del i merindtægten ved eksempelvis at levere mælk med et lavt celletal. Og så er bonusmuligheden også en påskønnelse af mit arbejde, hvor jeg nogle gange skal lægge lidt flere timer end aftalt for at vi kan opnå et mål eller delmål", fortæller hun.

Chefens påfund

Dér hvor hun eksempelvis bruger ekstra arbejdstid er i forbindelse med de tre malkerobotters evne til at malke køerne effektivt. Hver malkerobot har et præstationsindekset, som viser hvor let de har ved at malke køerne i besætningen.

I følge Berit Bøgh kan det kræve ekstra fintuning af robotterne, indstillingerne samt opsætningen til at malke de enkelte køer. Køer med ekstra lang malketid kan med fordel ’malkes ind’ på ny, så køerne malkes mere effektivt.

I forhold til det samlede præstationsindeks udbetales bonus, når det når over 105. Her startes med en bonus på 1.600 kr., som maksimalt kan blive 2.400 kr., hvis præstationsindekset når over 125.

Det er den til bedriften tilknyttede rådgiver fra DeLaval, som har medvirket til at oprette bonusordningen, og det er også ham, der hver måned opgør resultaterne og sender en opgørelse over eventuel bonus. Den udbetales med lønnen sidst på måneden.

Bonusordningen var Berits chefs påfund, fordi han selv blev honoreret med bonus, da han arbejde som landbrugsmedhjælper.

"Og vi anbefaler det begge to til andre, som måtte have interesse for at øge motivationen for deres medarbejdere", siger Berit Bøgh.

 

Faktaboks

Her er ordningen

Celletal: Bonus på 500 kroner for celletal i niveauet 175.000-200.000. Herefter +500 for hver ekstra 25.000, celletallet måtte falde.

Reproduktionseffektivitet, køer: Bonus ved højere end 0,27. Stiger med 200 kroner for hver ekstra forbedring på 0,02.

Samme ordning med kvier

Ydelse pr. ko: Bonus på 200 kr. for ydelse over 9.000 kg EKM. Ekstra 200 kr. for hver ekstra 250 kg EKM mælk.

Præstationsindeks: Bonus ved højere end 105. Her startes med en bonus på 1.600 kr., som øges med 200 kr. for hver forbedring på 4 enheder

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.