Driftsleder for 1.100 køer: Vores fodermand skiftede majs ud med græs – det gav bøvl

Blog fra mælkeproducenten: Leo Hansen bruger meget tid på at vejlede de ansatte i at udføre arbejdsopgaverne rettidigt.

Af Leo Hansen, fortalt til Peter W. Mogensen

Det kan nogle gange godt være sin sag at lede medarbejdere på et estisk landbrug. Det blev jeg bekræftet i forleden dag, hvor køerne pludselig tabte mælkemængde og reagerede på foderet. Det viste sig, at vores ansvarlige for at blande foder havde skiftet majsensilagen ud med græsensilage, og det plejer køerne ikke at få. De har ikke fået græsensilage i et år, så når det pludselig udgør hele grovfoderdelen, så reagerer de.

Vores foderansvarlige forklarede, at han havde fået den pludselige ide, at det kunne være rart at få ryddet noget græsensilage ad vejen, og så kunne køerne jo lige så godt få det. Det ville de nok ikke reagerer på, mente han. Men det gjorde de, og det gjorde jeg også. Jeg måtte forklare ham, at køer er vanedyr, og derfor tilstræber vi den samme fodring hver dag.

Episoden er ikke enestående. Jeg har flere eksempler på, at tingene så at sige går galt, når medarbejderne begynder at tænke selv og bevæger sig væk fra vores aftalte procedurer. De begrunder oftest deres ændringer med, at deres forslag var lettere rent arbejdsmæssigt. Det er det sikkert også. Men som i eksemplet med grovfoderet eller når der svipser med råmælken, så medfører det jo problemer, som vi skal bruge tid på at løse efterfølgende. Og så er vi lige vidt.

Jeg er på ingen måde en driftsleder, som ikke vil lytte. Jeg vil meget gerne udvikle bedriften sammen med de ansatte, men de skal komme med løsningsforslag, så vi sammen kan debattere og vurdere dem.

Én person lærer fra sig i malkestalden

Vi har også eksempler fra malkestalden, hvor medarbejderne bevæger sig væk fra vores protokoller. Det viser sig straks i form af nedsat mælkemængde og mælkekvalitet. I forhold til malkning har vi en fast medarbejder, som oplærer alle nye i malkning her på stedet. Hun træder også til, hvis nogen begynder at ændre procedurer. Så malker hun med dem nogle gange til de er tilbage på rette spor.

Jeg tænker af og til på, at det vi i Danmark tænker som selvfølgeligheder i forhold til kvægpasning, det er ikke en selvfølge herovre.

Jeg har brugt tid på at lære, hvordan esterne og ukrainerne tænker, så jeg bedre kan vejlede dem og forstå dem. Jeg bruger meget tid på at vejlede på en positiv måde. Jeg vil ikke slå dem i hovedet og virke belærende. Jeg vil hellere bruge tid på at forklare sammenhænge.

Vores ledelsesstil er meget positiv. Det er nyt for medarbejderne, for andre steder i Estland er det mere diktaturpræget, hvor man som ansat skal rette ind. Jeg kan mærke, at de er glade for, at vi altid er positive og venlige.

Ferie skal afvikles

Vejret er ganske fint lige nu. Vi har fået 100 mm nedbør de sidste 12 til 14 dage, og det er godt til afgrøderne. Vintersæden har nu fået nedbør nok til at kunne klare sig til høst, og vårsæd samt majs har fået en god start. Jeg vurderer, at majsen nok gerne vil have lidt varme snarest muligt.

I stalden er der stille. Med dagtemperaturer omkring 20 grader er vi ikke udfordret af varmestress.

Vi har tid til at afvikle ferie den kommende tid. Herovre er Skt. Hans en stor begivenhed og det fejres næsten lige så meget som nytårsaften. 22.-23. juni er helligdage og de ansatte vil derfor gerne holde ferie. Det får de lov til. Vi vil gerne afvikle en del ferie, inden vi skal i gang med at snitte ærter og høste korn.

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.100 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til det finske mejeriselskab Valio 
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 44 år

Emneord PLUS, Top2 PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.