Driftsleder med 1.300 køer: Vi skal til fest med de 100 bedste virksomheder i Estland

Blog fra mælkeproducenten: I Estland gør man meget ud af at kåre virksomheder, og Leo Hansens bedrift har været nomineret som Årets Landmand, Årets Mælkeproducent og som en af årets bedste virksomheder generelt. 

Af Leo Hansen – fortalt til Frederik Thalbitzer

Håndværkerne er i gang med den sidse finish i den nye stald, der skal stå færdig om 14 dage. Så kan vi flytte 200 malkekøer over fra den gamle russerstald, som skal bruges til kvier, og om tre uger kommer der 90 kælvekvier herover fra Danmark. De skal kælve i februar og marts. Resten af de dyr, der skal til for at fylde staldene, kan vi selv producere. 

Presset på pladsen

Det er rart at se, at det går efter planen, for vi er ret pressede rent pladsmæssigt. Den nye stald skal sikre bedre plads til køerne og forhåbentlig mere mælk i tanken og bedre dyrevelfærd. 

Den nye stald ligner de andre nyere løsdriftsstalde, vi har. Der bliver større senge og sand i sengene, og det forventer vi os meget af. Russerstalden skal så bruges til mindre, drægtige køer. Det går an, men de producerer ikke så meget som i de andre stalde. 

Det bliver også en fordel, at vi får ensartede gruppestørrelser af køer i forhold til malkning, hvilket gør arbejdet mere effektivt.

Hæder og ære

I år har vi haft den glæde at blive nomineret til en række priser. Det med priser og kåringer er noget, de går meget op i her i Estland.

For en måned siden var vi nomineret til at være Årets Landmand 2022 her i Estland, og jeg ved, at vi var blandt de ni bedste. Det er en landsdækkende avis, der står bag, og komiteen gør et grundigt stykke arbejde. Komiteen består af repræsentanter fra en landbrugsorganisation, en fra deres Fødevarestyrelse, en fra Landbrugsministeriet samt en af Estlands repræsentanter i Bruxelles. De har været forbi for at kigge på bedriften. 

De vurderer på alt lige fra, produktion og økonomi, og til hvordan man agerer miljømæssigt, og hvad man tænker at gøre miljømæssigt på lidt længere sigt, og hvordan man er over for naboerne. 

Vi var nominerede, fordi vi var nominerede som Årets Mælkeproducent 2022 tidligere på året. 

Nu er vi så blevet nomineret i en helt tredje kategori af en business avis, hvor vi kun bliver vurderet på økonomi. De holder en stor event med de 100 bedste virksomheder i Estland, og der er vi altså med. De hædrer så den bedste virksomhed inden for hvert erhverv.  Det er spændende, om vi kan tage prisen hjem denne gang. Denne gang er det kun tallene, der tæller. 

Det er under alle omstændigheder en stor ære og et skulderklap at blive nomineret til en pris, og det motiverer os alle sammen. Jeg synes også, det er bemærkelsesværdigt, at et så lille land gør så meget ud af at hædre og nominere hinanden. 

Har prøvet at holde barsel

Ellers kan jeg fortælle, at jeg har prøvet at holde 14 dages barsel. Sidst i oktober fødte min kone en lille pige, og det gik godt. Nu har vi en dreng og en pige. Hun kom til tiden, så jeg kunne nogenlunde planlægge mit fravær, så medarbejderne selv kunne klare bedriften, mens jeg var væk.  Jeg måtte kun ud til bedriften nogle enkelte gange og telefonen var også åben, så de kunne ringe, hvis der var noget. Det er ikke sådan lige at sætte en vikar ind, men planlægning gør meget.

De har gode barselsbetingelser her i landet. Som far har jeg ret til 30 dages barsel. Moren har ret til 100 dage, som kun hun kan tage lige før og efter fødslen og derudover op til i alt halvandet år, hvor man kan dele barslen mellem far og mor, og den kan fordeles hen over tre år. 

Min kone er jo dyrlæge på farmen, men vi har fået en vikar for hende, og det går godt, hun er også dygtig.

 

 

 

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.130 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til mejeriselskabet Rokiskio
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 46 år

Emneord PLUS, Top2 PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.