Du kan tjene enormt på at være god til grovfoder
Grovfoderøkonomi: Hver eneste øre sparet går lige på bundlinjen. Et fald i fremstillingsprisen på 10 øre pr. FEN vil øge driftsresultatet med 165.000 kr. for en gennemsnitsbedrift med 250 årskøer.

Forskellen i fremstillingsprisen på grovfoder er enorm, og det har, som bekendt, en kæmpe indflydelse på bedriftens samlede resultat.

Den foreløbige fraktilanalyse viser en spredning fra ca. 90 til 160 øre pr. foderenhed, skriver seniorkonsulent Ove Lund, Seges på Landbrugsinfo.

Et eksempel

Den gennemsnitlige ’anvendte fremstillingspris’, altså ’salgsprisen’ på grovfoder fra marken til stalden ligger på 114 øre pr. FEN. En gennemsnitlig mælkeproducent med 250 årskøer tæt på 50 pct. fraktilen har en fremstillingspris på 117 øre pr. FEN. Han ligger altså lidt over den ’anvendte fremstillingspris’, og vil konstatere et mindre underskud i driftsgrenen ’Grovfoder’ på omkring 50.000 kr.

Laver han derimod grovfoderet lige så billigt som de 5 pct. med den laveste fremstillingspris (90 øre pr. FEN), vil han opnå et overskud på ikke mindre end ca. 400.000 kr. på grovfoderproduktionen. Mens en gennemsnitsbedrift med en fremstillingspris på grovfoder på 160 øre pr. FEN får et underskud på grovfoderproduktionen på svimlende 750.000 kr.

Disse resultater vil naturligvis slå igennem på den samlede bundlinje for bedriften.


1.250 årskøer, mælkeproduktion pr. årsko 11.000 EKM, 0,6 FEN foderforbrug pr. EKM

Grovfoder er en tredjedel af mælkens fremstillingspris

Grovfoder udgør op mod 30 pct. af den samlede fremstillingspris på mælk, og bør derfor have stor opmærksomhed. Hver eneste øre sparet går lige på bundlinjen. For eksempel giver et fald i fremstillingsprisen på 10 øre pr. FEN en positiv påvirkning på driftsresultatet på omkring 165.000 kr. for en gennemsnitsbedrift med 250 årskøer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.