Dvalen er slut: Økologerne ser ud til at vågne op til dåd igen

Udviklingen indenfor den økologiske mælkeproduktion har stået stille igennem længere tid, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Så, nu rykker de igen!

Det var min tanke, da landets tre største mejerier drypvis meldte ud, hvad de forventer af sine økologiske andelshavere i de kommende år.

Arlas økologer skal inden 2025 finde mere plads til køerne, og får allerede bonus nu, hvis de ekstra kvadratmetre er til rådighed. Hos Naturmælk har man stiftet en såkaldt Mælkebevægelse, som på lettere landbrugsaktivistisk manér arbejder for lavere klimebelastning og blandt andet større biodiversitet.

I dag kom så meldingen fra Thise Mejeri, at andelshaverne skal finde foderalternativer til soja, fordi soja bidrager til fældning af regnskov, og det flugter ikke med økologiens tankegang. Mejeriet serverede ved samme lejlighed en ambition om, at andelshavernes forbrug af antibiotika skal halveres inden 2023.

Se, det kalder jeg ambitioner!

Netop ambitionerne har det ellers knebet med de senere år hos økologerne. Der har selvfølgelig været de beundringsværdige frontløbere, som har erklæret krig mod pløjning eller fodring med andre fodermidler end græs, men som samlet flok har økologerne fremstået lidt i en form for dvale.

Imens har de konventionelle kollegaer rykket sig. Hjerteordningen har i større eller mindre omfang udvisket forskelle mellem de to produktioner, og Arlas overliggende beslutning om at udfase GMO-holdigt foder i primærproduktionen har fjernet et af økologiens oprindelige mærkesager om at distancere sig på netop GMO.

Derfor er det rettidig omhu, at mejerierne handler nu. Hvis forbrugerne skal betale mere for mælken med det røde Ø, skal der også være konkrete forskelle.

At Naturmælk samtidig stiller som betingelse, at en liter mælkebevægelses-mælk skal koste én krone mere end mejeriets tilsvarende minimælk er beundringsværdigt og modigt. Det bliver spændende at se, om forbrugerne vil støtte mejeriets aktivistiske tanker og betale en krone ekstra for at honorere det arbejde, som andelshaveren skal udføre på bedriften.

Hvad tænker du? 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.