Non GM-soja koster ofte 60-70 øre mere pr. pr. kg end GM-sojaskrå, og det skal nok vække kreativiteten, når man fra 1. januar skal slutte helt med GM-foder for at få fuldt non GM-tillæg.
Danske kvægbrugere er heldigvis gode til at tilpasse sig skiftende situationer og flere af de ændringer, der er nødvendige, spiller heldigvis sammen.
For nogle måneder siden blev det meldt ud, at kvægbruget har et frivilligt mål om højst af have 17 procent råprotein i foderet. Forskerne siger, at 16,5 procent er nok, men flere end hver anden har over 17 procent. Det første sted, man kan kompensere for den dyre non GM-soja er ved at skrue ned til det optimale proteinindhold.
Man kan selvfølgelig også helt droppe soja og erstatte det med rapsskrå som proteinkilde. Raps har vist sig at være en glimrende proteinkilde, og det vil glæde politikerne og danskerne, at proteinet både er GM-frit og kommer fra Danmark eller EU frem for fra Sydamerika. Køerne er ligeglade viser forsøgene.
På fodringsdagen i september forlød det, at Non-GM-fodring gav mindre mælk, end GM-fodring. Det var umiddelbart svært for Seges at forklare, men da de samtidig kunne konkludere, at non GM gav flere penge, var ulykken ikke så stor.
Selvom der kom 0,3 kg mindre i mælketanken pr. ko i Seges analyser, gav de store racer for 2 kr. mere mælk om dagen hos non-gm-leverandørerne og for jersey var det for 5 kr. mere om dagen. Det skyldes en kombination af, at der var lavere foderudgifter, når soja bliver erstattet med raps, og så, at mælkeproducenterne får en eurocent mere pr. kg mælk.
Skal man opsummere, ser det ud til, at non GM vejen er lidt af et Kinderæg, der giver hele tre fordele:
Forbrugerne slipper for GM, og det vil de gerne.
Importen fra Sydamerika bliver mindre til gavn for det lokale, det vil forbrugerne også gerne.
Når man får tilpasset proteinprocenten, udledes mindre ammoniak fra kvægbrug, og det er vel egentlig snusfornuft, i det mindste så længe, det ikke går ud over økonomien.
Det trælse er, at der kommer mere fosfor i foderrationen med non-gm-foder. Det betyder ikke noget for koen, men det vil øge udskillelsen af fosfor til miljøet, hvilket ikke er ønsket.
Man kan også spørge sig selv, hvorfor det er så vigtigt at undgå GM foder, ud over, at forbrugerne altså ønsker det? Måske kunne man med GM lave noget endnu mere miljørigtigt og lokalt produceret foder, men det er en helt anden diskussion.
Frederik Thalbitzer, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus
Faktaboks
Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.
Relaterede artikler
Kommentarer