Dyrlæger giver kalve antibiotika, selv om de synes det er forkert

60 pct. af dyrlægerne svarer i en undersøgelse, at det sker, at de udleverer antibiotika mod diarré hos kalve, selv om det ikke er den rigtige løsning.

Antibiotikaforbruget til kalve har været stigende, og en spørgeundersøgelse blandt kvægdyrlæger, som Seges har foretaget, viser, at 6 ud af 10 dyrlæger nu og da udskriver antibiotika mod diarré, selv om de synes, det ikke er den rigtige løsning. 40 procent af dyrlægerne oplever pres fra landmanden for at få antibiotika. Det skriver dyrlæge Henrik Læssøe Martin i Kvæg Nyt.

Når dyrlægerne alligevel udskriver antibiotika, er det fordi der er problemer med hygiejne, mangel på plads eller manglende evne, vilje eller tro hos landmanden på, at problemerne kan løses. De opgiver at tage snakken. 

I nogle tilfælde kan behandlingen også være for at få en hurtig effekt, mens man sætter andre tiltag i værk. 

Forskel i dyrlægers tilgang 

Undersøgelsen peger på, at der hos 30-50 procent af mælkeproducenter er brug for antibiotika til diarré hos kalve periodevist eller vedvarende. 

Godt halvdelen af dyrlægerne mener, at behandling med antibiotika er nødvendigt i mindre end 25 pct. af de tilfælde, hvor der optræder diarrésygdomme i en besætning. 14 pct. af dyrlægerne mener, at behandling er nødvendig i over halvdelen af tilfældene. 

Flere årsager til antibiotikabehandling 

Dyrlægerne oplever normalt ikke specifikke smitstoffer som den egentlige årsag til problemer. De vigtigste årsager (i prioriteret rækkefølge) er: 

  •  Mangelfuld råmælkstildeling 
  •  Dårlig hygiejne 
  •  Manglende prioritering af kalvepasningen 
  •  Manglende viden hos kalvepassere 
  •  Dårlige opstaldningsforhold. 

Omkring 60 pct. af dyrlægerne mener at det er et problem, at dem, der passer kalvene ved for lidt. Omkring en tredjedel af deltagerne i undersøgelsen angiver, at de gennemfører staldskoler eller anden målrettet uddannelse af kalvepassere. 


Effektiv forebyggelse en udfordring 

En stor del af dyrlægerne føler, det er svært, at få landmænd til gennemføre præventive tiltag for at forebygge diarré. Samtidig hersker der blandt en del dyrlæger frustration over, at det kan være vanskeligt at løse problemerne via forebyggelse. 

Forslag til mindre antibiotika til kalve 

Deltagerne i undersøgelsen kommer med en række forslag til, hvordan behovet for anvendelse af antibiotika kan minimeres: 

Skab og oprethold fokus på kalvene 

  • Uddan personale 
  • Sæt mere fokus på kælvnings- og kalvefaciliteter og etablering af egnede vaskepladser 
  • Brug laboratoriediagnostik 
  • Lad NSAID’s og elektrolytter være førstevalg ved behandling af diarré 
  • Behandl udelukkende kalve med temperatur over 39,3 °C med antibiotika. 

Knap 40 dyrlæger har gennemført hele besvarelsen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.