Effektive klovbade har halveret digital dermatitis
Når først køerne er trygge ved klovbade med Hoofoss, er det et effektivt værktøj til at holde digital dermatitis på et håndterbart niveau, er erfaringen på Lillebækgård.

"Jeg vidste fra tiden med malkestald, hvor svært det kan være at vænne køer til klovbade. Så da vi skulle til det med robotterne, stillede vi klovbadene op ved drikkekarrene i nogle dage for at vænne køerne til dem.

Efter fem-seks dage kunne vi se, at de var trygge ved dem, og så flyttede vi dem hen til udgangen ved malkerobotterne«.

Sådan siger Carsten Gammelgaard om de klovbade, der i dag er en integreret del af forebyggelsen mod digital dermatitis.

Stiller man sig ved en af de fire Lely A3-malkerobotter på Lillebækgård nær Kastrup i Sønderjylland, er det tydeligt at se, at holsteinkøerne nærmest ikke ænser klovbadet, når de forlader robotten.

Selve klovbadet er placeret lidt skråt i udgangen, så langt de fleste køer træder i det med alle fire klove, når de roligt bevæger sig ud i stalden igen.

Effekten har været tydelig i det års tid, hvor klovbadene med midlet Hoofos har været brugt.

I dag er digital dermatitis på et håndterbart niveau, hvor andelen af angrebne køer ligger omkring 20 procent, men hvor de behandlingskrævende tilfælde er reduceret markant. Ifølge klovbeskæreren, som beskærer hele besætningen tre gange årligt, er antallet af forbindinger tæt ved at være halveret, og det passer med erfaringerne i dagligdagen på Lillebækgård.

Kan håndteres

»Før klovbadene havde vi typisk 15 om ugen, vi var nødt til at tage i klovboksen og lægge forbinding på. Forrige uge havde vi slet ingen, og denne uge har vi haft fire«, forklarer Carsten Gammelgaard.

»Vi kunne formentlig godt komme længere ned, hvis vi gav køerne hyppigere klovbad, men der er også en økonomisk balance i det her«, tilføjer han med tanke på de fire gange 50 liter Hoofoss, der bruges hver 14. dag. Vilofoss anbefaler klovbade eller klovsprøjtning to gange ugentligt, i hvert fald i opstartsfasen.

Før klovbadet brugte Carsten Gammelgaard og de ansatte rygsprøjte til at sprøjte klovene med Hoofoss på køerne, mens de stod i fanggitter ved foderbordet.

Digital dermatitis: Her er de gode rådKvæg Fredag 26. april 2019 · 12:52

Men dels var det tungt arbejde med rygsprøjten, dels var det ret arbejdskrævende med 285 årskøer, og endelig var effekten ikke overbevisende. Forekomsten faldt fra 36-37 procent til 26-27 procent, men der var stadig for mange behandlingskrævende tilfælde.

Vi har prøvet stort set alt på markedet

»Vi har prøvet stort set alt på markedet. Men vi har ikke set nogen effekt før med Hoofoss«, konstaterer Carsten Gammelgaard, som efter et par år ikke bare har fået nedbragt antallet af smittede køer fra omkring landsgennemsnittet til i dag 20 procent, men også fået langt færre behandlingskrævende tilfælde af digital dermatitis.

Han tilskriver effekten den særlige formulering af Hoofoss, som har en meget lav pH og er ekstremt udtørrende.

Hoofoss lægger en hinde af mineraler og salte på sår i klovspalten. Udtørringen modvirker bakterievækst i såret og hjælper heling og skorpedannelse i gang, mens hinden lukker af og beskytter mod det aggressive staldmiljø.

»Det er en oplevelse at se selv ganske store og åbne sår tørre ud og forsvinde, også på virkeligt alvorlige tilfælde af digital dermatitis. Vi kan se, når vi klovbeskærer, at de kan have sår, men de er sorte og har skorpe«, siger han.

Vigtig at holde ved

Normalt anbefales Hoofos brugt sammen med klovmadras til klovbadene for at sikre optimal dækning, og det har også været praktiseret på Lillebækgård.

Men oplevelsen var, at madrasserne hurtigt blev ulækre og var svære at håndtere og rengøre. Nu fyldes der op til en vandstand på 45 mm dybde i gummikarrene til klovbadene, og de står ved robotudgangene et lille døgns tid, så alle lakterende køer passerer igennem dem flere gange, da malkefrekvensen er 2,7 malkninger pr. ko i døgnet.

Kvierne vænnes til et månedligt klovbad, når de når løbealderen, og det eneste ’hul’ i dag i den forebyggende indsats er goldperioden, Her kunne rygsprøjten være en overvejelse værd.

Carsten Gammelgaard forventer ikke at slippe for klovbade, for han forventer ikke at slippe af med treponema-bakterien og digital dermatitis:

»Jeg tænker, at vi kommer til at gøre det her altid. Det vigtige er ikke at slippe det, men være vedholdende og følge den faste rutine«.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.