Efter flere dages nedbør: Esbjerg Kommunes landmænd må ammoniakbehandle halm
Miljøstyrelsen åbner nu op for brug af ammoniakbehandling af halm.

Efter flere såkaldte nedbørsdøgn må landmænd i Esbjerg Kommune nu tage ammoniakbehandling i brug for bjærge våd halm.

Den sydvestjyske kommune er den første af landets kommuner, som får en dispensation fra forbuddet mod at ammoniakbehandle halm.

Ammoniakbehandlingen af halm hindrer vækst af skimmel i halmen, men da der samtidig sker en frigivelse af ammoniak til atmosfæren, bør muligheden kun anvendes, når det er nødvendigt for at redde fugtigt halm, skriver Seges på landbrugsinfo.dk

Ved brug af ammoniak skal der anvendes en mængde svarende til tre procent af halmtørstoffet for at konservere fugtigt halm. Mængden kan ifølge Seges reduceres til 2–2,5 procent, hvis halmen er næsten lagerfast, eller hvis der tildeles ammoniak til hver enkelt balle med spyd. Behandles der i markstak bør der maks. være 2,5-3,0 meter mellem indføringsstederne.

Ammoniakbehandlet halm kan bruges både til fodring og strøelse.

Ammoniakbehandling frarådes i frøgræshalm og hø samt i halm med meget græs på grund af betydelig risiko for dannelse af 4-methylimidazol, som er en nervegift.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.