Efter tre måneders tørke: Hvordan får vi klimasikret grovfoderproduktionen?
Ugen på spidsen: Århundredets tørke ser ifølge DMI ud til at fortsætte, og dermed har mælkeproducenter med uvandet jord udsigt til halverede eller endnu mindre udbytter, skriver ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Efter at have forladt det praktiske kvægbrug for at blive journalist, plejer jeg at savne høstarbejdet som en hund, der ikke har fået kødben længe.

Ikke i år. Dertil har synet af afbrændte græsmarker, tynd vårsæd og brunsvedet majs inden blomstring simpelthen været en frygtelig oplevelse, som jeg aldrig havde troet, jeg skulle se i Danmark. Især majsen, som kom så flot fra start, har været et chok.

Hidtil har kvægbruget i kraft af den meget lange sæson med græs og majs været relativt sikker på, at før eller siden kom der regn, før eller siden blev det høstvejr.

Med det ekstremt våde efterår 2017 og den ekstremt tørre sommer 2018 er den sikkerhed forsvundet.

Rækker langt ind i 2019

For et par år siden talte jeg med en stor australsk planteavler med marker i den mest tørre del af kontinentet.

Han såede simpelthen ikke så meget som en kerne uden at være sikker på, at der var vand nok i jorden til, at den kunne spire. Derfor kunne antallet af hektar i omdrift godt variere med 5.000-10.000 hektar fra år til år. That’s farming – the australian way.

Bliver det også sådan i Danmark?

Det ender næppe helt så galt, for de våde vintre slipper vi næppe for.

Som det ser ud lige nu, kommer dette års problemer til at række et godt stykke ind i 2019 i form af dels grovfodermangel, dels manglende græsmarker der, hvor udlægget er gået til eller ikke når at blive udlagt her i august.

Sikring mod ekstremerne

Derfor er der grund til at spørge, om vi har de rigtige dyrkningssystemer, sorter og afgrødekombinationer til at sikre etablering, vækst, udbytte, kvalitet og høst under såvel ekstremregn som tørke.

Er der hjælp at hente i dyrkningsteknikker som strip-till, hvor jordbearbejdningen reduceres til den stribe, der skal sås i, eller no-till helt uden jordbearbejdning, blot med såning direkte i stubben af forrige afgrøde?

Skal der dyrkes mere vårsæd for at sikre en buffer til helsæd? Skal lucernen have et comeback? Skal rug til tidlige slæt i foråret på markplanen igen?

Har jeg grejet og kapaciteten til rettidig etablering af mine afgrøder og til høst i de indimellem små vinduer, vejret levner? Eller har min maskinstation?

Spørgsmålene er mange. Desværre er svarene ret få lige nu.

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.