Eksporten koger: Rusland hamstrer kvier

Efterspørgslen efter danske kvier og køer stiger måned for måned. Især russiske landmænd sender store ordrer til danske eksportører.

Der er gang i de danske karantænestationer og eksportstalde. Alene i april blev der eksporteret 4.243 danske stambogsførte dyr, primært kvier og køer. Det er 70 pct. flere dyr end samme måned sidste år og det højeste antal siden juli 2017.

Tal fra L&F viser, at der i årets første fire måneder blev eksporteret 14.484 dyr mod 10.347 dyr i de samme måneder sidste år.

Ifølge flere eksportører, som LandbrugsAvisen har talt med, er det især kvægsultne russere, som lægger store ordrer ind på danske hundyr.

»Vi har flere kunder i Rusland, herunder en række større kunder, som bestiller store mængder af dyr til at fylde nye stalde op. De bygger flere steder i Rusland og henvender sig jævnligt«, lyder det med tilfredshed fra Martin Kristensen, CEO i Bovi-Denmark A/S.

Det er de danske dyrs kvalitet målt på sundhed, udseende og genetik, som falder i russernes smag. Men Martin Kristensens adgang til det russiske marked skal også ses i lyset af, at andre lande ikke har eller kan levere de dyr, som russerne efterspørger.

Eksempelvis har hollændernes tilpasning til fosforkvoterne betydet en mærkbar slankning af kvieopdrættet, og i Sydtyskland er der problemer med sygdommen Bluetongue.

»Skal jeg pege på min største bekymring, er det, at vi får Bluetongue til Danmark. Det vil lukke alt«, mener Martin Kristensen.

I alle størrelser

Hos kvægeksportør Kurt Nisgaard Aps mærker man også den stigende efterspørgsel på danske dyr. Ifølge medejer Torben Nisgaard er der efterspørgsel efter alt fra løbekvier til malkende køer. Nisgaards markeder er flere lande i og uden for EU.

Hvor længe efterspørgslen holder ved, tør ingen gætte på. De danske landmænd kan dog selv præge udviklingen, bemærker Martin Kristensen fra Bovi-Denmark A/S.

»For et år siden havde vi svært ved at opdrive jerseydyr, men nu er forbruget af kønssorteret sæd steget så meget, at vi kan vælge mellem kvierne. Eksporten er skrøbelig, så hvis der pludselig bliver et overudbud, falder priserne«, siger han og tilføjer, at trenden med at krydse racer også kan præge eksporten. Krydsningsdyrene kan nemlig ikke omsættes til eksport, er direktørens erfaring.

Faktaboks

Kvægeksporten:

  • I årets første fire måneder er der eksporteret 30.927 danske kreaturer. Heraf er 13.106 spædkalve, 14.484 stambogsførte dyr og 3.337 øvrige dyr.
  • I hele 2018 blev der samlet set eksporteret 69.990 kreaturer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.