Ekstra mælk lønner sig til tyrekalve
Først når fodermælken koster over 2,50 kr. literen, kan det ikke betale sig for mælkeproducenten at øge tilvæksten på tyrekalve, inden de sælges.

Når basisnoteringen på spædkalve er lav, ses en tendens til slækket opmærksomhed på at passe tyrekalvene inden salg hos mælkeproducenterne.

Men det er ikke basisnoteringen, der skal holdes øje med, men derimod prisen på mælkefodringen, gør slagtekalveråd-giverne Terese Jarltoft og Henrik H. Bonde, DLBR Slagtekalve, opmærksom på.

For spædkalvenoteringen gør det med 30 kr. ekstra pr. kg mellem 50 og 70 kg rentabelt at jagte den gode tilvækst hos spædkalvene på op til 650 gram dagligt, så længe mælkefodringsomkostningerne ikke overstiger 2,50 kr. pr. liter.

168 kr. ekstra i DB

Beregninger viser, at der med en daglig tilvækst på 650 gram de første 34 dage af spædkalvens liv kan være ekstra 168 kr. i dækningsbidrag, når kalven sælges. Her er mælkeprisen med 2,20 sat noget lavere end den aktuelle mejeriafregning, men mange kalve fodres jo med frasepareret mælk.

Med skummetmælkspulver til 1,90 kr. pr. liter og en daglig tilvækst på 650 gram vil det ekstra dækningsbidrag være en smule lavere end ved sødmælken, men stadig højere, og derfor anbefales supplerede fodring med skummetmælkspulver, hvis der ikke er tilstrækkeligt med frasepareret mælk, eller hvis der er en mælkepris over 2,5 kr. pr. liter.

Faktaboks

Forventet tilvækst

  • Beregningerne fra DLBR Slagtekalve tager bl.a. udgangspunkt i, at kalven ved tildelen af 6 og 8 l sødmælk eller 7 og 9,5 l skummetmælk dagligt vokser hhv. 500 og 650 gram/dag fra fødsel til salg. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.