En ko knokler lige så hårdt som cykelrytter i Tour de France

Cykelrytteren har en energiomsætning, der er to en halv gange så stor som normalt. Det samme har den højtydende malkeko.

En Tour de France rytter og en højtydende mal¬keko har samme energiomsætning. Nemlig cirka to en halv gange den energi, der går til det al¬mindelige vedligehold af kroppen. Derfor skal der kun få fejltrin til for at skubbe en moderne malkeko ud af balance. Og det er vigtigt at vide, hvornår ’bjergetapen’ sætter ind, og man skal være ekstra opmærksom på optimal pasning.

Det skriver Peter Raundal, Seges i Kvægnyt

Goldperioden er at sammenlinge med forberedelse til bjergetapen. Pasningen i denne periode har stor betydning for ydelsen i den kommende laktation.

Forberedelsen begynder endda endnu tidligere. Nemlig med en tur i kovbeskæringsboksen forinden goldperioden.

Selve afgoldningen er også vigtig. Bl.a. skal yveret tjekkes for yverbetændelse.

Kosten er afgørende for præstationen

Ligesom for cykelrytteren er kosten afgørende for koens præstation. Det vil være en fordel at opdele goldkøerne i to hold og anvende fasefodring. I den tidlige goldperiode (Far-OFF) anvendes en kontrolleret lav foderstyrke, mens der anvendes en høj foderstyrke i de ca. tre uger af goldperioden (Close-UP). Holdes goldkøerne i ét hold og med samme foderration i goldperioden, skal koen gerne goldes af i huld 3.0 6-7 uger før forventet kælvning.

Hvile er vigtig

Sørg for at holde god kokomfort og god hygiejne med et blødt, tørt og rent leje og sørg for let adgang til foder og vand. De sidste 1-2 uger før forventet kælvning anvendes igen dagligt pattedyp, og yveret tjekkes for tegn på infektioner.

Bjergetapen: Første uger efter kælvning

De første uger efter kælvning er ret kritiske for koen. Dels skal hun komme sig over kælvnin¬gen, rense børen og modstå mulige infektioner i yveret. Derudover skal hun klare opstarten af mælkeproduktionen og de medfølgende stærkt stigende næringskrav. Endelig bliver klov¬ophænget, der bærer hele koens vægt i klov-kapslen, mere løst som følge af kælvningen. Det skyldes, at de hormoner, der opbløder og klargør bækkenet til kælvning, også blødgør strukturerne i kloven. Dermed stiger risikoen for alvorlige klovskader, der ses som hornrelaterede klovlidelser et par måneder efter kælvning. Derfor har koen et stort behov for optimal fodring, rent miljø og god komfort, hvad enten hun står, går eller ligger.

Læs mere om afgoldning på LandbrugsInfo i artiklerne Anbefalinger til managementrutiner i senlaktation og ved afgoldning og Kort guide til fasefodring af goldkøer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.