En robot malker op til 110 køer

GEA MIone vil ind på det danske AMS-marked med styrker som fleksibilitet, yversundhed og hidtil usete udvidelsesmuligheder.

Blot fire dage efter udskiftning af en ældre Liberty-robot til en spritny GEA MIone i maj 2015 lå besætningen atter på 2,8 malkninger i døgnet i gennemsnit hos økologen Kenneth Blaabjerg på Falkesminde med i dag 100 årskøer på Nordmors.

Som en markant sidegevinst faldt celletallet næsten 100.000 i løbet af kort tid.

En robot til 100 køer? Ja, for MIone blev leveret med to malkebokse og fælles robotarm, styring, overvågning, vask og mælkefordeler og -separering til de to bokse anbragt i forlængelse af hinanden.

Når patterne er fundet med 3D-kameraet, der arbejder med koordinater i stedet for laser, og pattekopperne sat på, glider robotarmen videre til den anden boks og står klar.

MIone kan på den måde arbejde med helt op til fem bokse. Systemet er derfor også let og billigt at udvide, da der blot skal kobles en ekstra boks på den fælles styring og teknik, hvilket gør yderligere udvidelser mere økonomisk overkommelige. Kenneth Blåbjerg vurderer, at hans nuværende to bokse godt kan klare ti og måske 20 køer mere.

Kan selv sætte på

Netop det, at man med multibokssystemet reelt får to robotter til en pris et sted midt imellem en og to separate robotter, var en af de ting, Kenneth Blaabjerg lagde vægt på i sit valg af ny AMS.

Også fleksibiliteten var vigtig for ham. Dels kan MIone lukke en af boksene ned ved problemer og fortsætte med at malke i den anden. Det sker et par gange om måneden.

Dels er der plads nok i boksene til, at det også kan lade sig gøre at sætte malkesættene på manuelt.

Det er ikke kun en fordel ved driftsstop på robotarmen, men også når en kælvekvie skal ’læres’ op, eller en ældre ko med sprængt yverbånd skal gøres færdig til slagtning.

Variabel yverstimulering

Det markante fald i celletallet kan hænge sammen med GEA’s StimuPuls med variabel stimulering af koen ift. hvor langt i laktationen, den er. Nykælvere er typisk hurtigere til at lægge ned og har et hurtigere mælkeflow end senlakterende køer, og det beregner MIone en gang i døgnet og tilpasser for hver enkelt ko.

»Det giver, så vidt jeg kan se, en mere jævn og skånsom og hurtigere malkning,« siger Kenneth Blaabjerg.

Ydermere har MIone mulighed for at separere mælk på enkeltkirtelniveau.

Faktaboks

GEA Mlone

  • I Skandinavien kører nu op mod 150 bokse i Mlone-systemet med maks. 5 bokse pr. robot
  • Til robot-karuseller hedder løsningen DiaryProQ med op til 80 pladser

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.