Af: Søren Lykke-Jensen ØkologiRådgivning Danmark
Klimavenligt økologisk oksekød fra kvæg, der udelukkende har fået græs, kan det markedsføres og sælges i Danmark? Eller er det utopi?
Foreløbig, er der slet ikke et fælles koncept og mærkningsordning for dette i Danmark. Men, i nogle af vores nabolande samt USA, er der er ved at blive opbygget en ordning, der skal være med til at dokumentere produktionen. Dermed skulle der gerne være grundlag for at opnå en merpris for kødet.
Er kvæg, der udelukkende er fodret med græs overhovedet mere klimavenligt og er kødet sundere end oksekød fra mere intensiv produktion? Med andre ord er det mere bæredygtigt i overordnet perspektiv?
I klimadebatten glemmer vi ofte at inddrage bæredygtighed og en del af det er også det vi kalder biodiversitet samt øvrig påvirkning af miljøet ved oksekødsproduktion.
Oksekød er blevet meget udskældt i debatten omkring klimaet. Men debatten bør være langt mere nuanceret, så der også inddrages alt det gode der kommer med. F.eks. øget kulstofindlejring i jorden og at koen også kan være en del af løsningen og ikke er problemet i klimaregnestykket.
Mange kvægbrugere er i gang, og har været det i lang tid med at producere oksekød udelukkende via græsfodring. Men ofte er der ingen merpris på kødet for at producere og dermed skabe en rentabel produktion.
Der skal flere beregninger fra forskere i forhold til klimabelastning og blandt andet metan udskillelse. Og håbet er at der kan opnås enighed om tallene på den såkaldte klimabelastning af oksekødet. Økologerne kunne være nogle af dem der går foran i denne udfordring. Økologisk produktion er i forvejen kontrolleret og det vil være ret enkelt at få bygget en kontrol mere på, som dokumentation for at oksekødet er produceret med lavest mulig klimabelastning. Eller ligefrem klimaneutralt oksekød.
Økologisk Landsforening og ØkologiRådgivning Danmark er med i et projekt, der skal være med til at få skabt et organiseret samarbejde mellem kvægbrugere der udelukkende græsfodrer deres kvæg. Sådan, at der kan dannes et fremtidigt koncept for at få markedsført græsbaseret oksekød. Målet er at få skabt en rentabel produktion, som også kan markedsføres som klimavenlig.
Kommentarer