Er du en stresset landmand: Her er faresignalerne

På kvægkongressen i Herning fik en sal med kvægbrugere gode råd til, hvordan de kan undgå stress i hverdagen.

Landmænd er måske ikke dem, der klynker mest, men de burde måske klynke mere. Det var en af pointerne til foredraget "Mere tid – mindre stress" på Kvægkongressen.

Hvis man brokker sig over den lille udfordring, får man den måske klaret, før den har hobet sig op til flere uoverkommelige udfordringer, der kan give den helt store nedtur.

Det råd gav Lisbeth Holt Lenskjold til landmændene. Hun er psykolog og specialist i erhvervspsykologi.

Landmand 24/7

Det er vigtigt at tage små pauser mellem de pressede og stressede situationer i ens arbejdsliv. Det er de små pauser, der gør man kan restituere og klare nye udfordringer. Det er samme princip, som med dem der klynker over de små ting, siger Lisbeth Holt Lenskjold.

De små pauser kan for eksempel være, at man sørger for hver dag at "tjekke ud".

"Tjekke ud" handler om at koble helt fra og falde ned, så man er klar til at præstere igen. Men det er ikke så let at nå det på tværs af gårdspladsen fra stalden til huset, mener psykologen.

"Det er svært, når man er landmand, for der bor man på sin arbejdsplads, derfor er det endnu vigtigere at tjekke ud," siger hun.

"Der er mange landmænd, der er mere loyale over for banken og realkreditforeningen, end de er for familien," siger Lisbeth Holt Lenskjold.

"Derfor skal man lade være med at tale om døde kalve og celletal ved middagsbordet, hold et møde senere i stedet, og brug aftensmaden til at være sammen med familien."

Sluk fjernsynet

Alles stress-signaler er forskellige, men man skal i høj grad holde øje med ændringer i, hvordan man har det i forhold til, hvordan man plejer at have det. Det kan for eksempel være ændring i appetitten eller problemer med søvn.

Hvis man føler, man hele tiden er omgivet af irriterende mennesker, så kan det også være et tegn, fortæller psykologen.

"Hvis man bliver irriteret over én i fjernsynet, og man synes bare, man hele tiden skal høre på nogle idioter, men man ikke formår at skifte kanal eller slukke, så er man måske stresset," siger hun.

Hormonerne i kroppen kan gøre en irritabel, men også handlingslammet. Stress kan vise sig ved, at man ikke formår at gøre noget ved problemerne, men skyder dem væk i stedet.

"Det er lige som, når man ikke får ringet til ens bankrådgiver, eller får skiftet skjorten selv om der er en plet på – det kan være signaler for, at man er presset," siger Lisbeth Holt Lenskjold.

Hvad kan man selv gøre

Løsningen på at udgå eller forebygge stress er individuel. Men der er mange tiltag, der kan gavne og forebygge, siger psykolog Lisbeth Holt.

For eksempel skal man huske at snakke om tingene, og lad være med at gå med problemerne selv.

"Ord kan virke forløsende og gøre problemerne mere håndterbare," siger Lisbeth Holt Lenskjold.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.