Esben Lunde støtter afsætning af øko-varer med millioner

Fødevare- og miljøministeren udmønter penge til afsætning af økologiske varer.

Alene i 2015 har konventionelle landmænd foreløbigt søgt om at omlægge 21.500 nye økologiske hektar. Det er langt over tidligere års niveau.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil sikre, at de danske landmænd også fremadrettet har mulighed for at afsætte deres produkter.

Han har derfor nu besluttet at målrette størstedelen af de 90 mio. kr. under Fonden for økologisk landbrug i 2016-2018 til at sikre afsætning.

"Når man som landmand træffer en forholdsvis stor beslutning om at omlægge sin produktion, skal der også være en vis sikkerhed for, at man kan afsætte sine varer. Derfor har jeg besluttet at målrette de kommende års indsats mod eksportfremme og national afsætning," siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Af de 90 mio. kr. går 26 mio. kroner til national afsætning. Midlerne kan bruges til for eksempel forbrugeroplysning om økologi, markedsføringstiltag rettet mod forbrugerne og detailhandlen, events og virksomheders deltagelse på fødevaremesser i Danmark.

I 2014 var den danske økologieksport på 1,7 mia. kr., hvilket er en stigning på 12 procent i forhold til 2013.

De 27 mio. kroner, der afsættes til eksportfremme, kan bruges til eksempelvis kampagnefremstød på eksportmarkederne og virksomheders deltagelse på fødevaremesser. Tidligere har fonden for eksempel givet tilskud til dansk deltagelse på verdens største økologiske fødevaremesse Biofach.

"...selvom potentialet er stort, er der benhård konkurrence. Derfor er det vigtigt, at vi afsætter midler til at støtte op om eksporten," mener Esben Lunde Larsen.

Ekstra penge til omlægningstjek

Ud over de 26 mio. til national afsætningsfremme og 27 mio. kr. til eksportfremme afsætter ministeren 20 mio. kr. til køkkenomstilling og 17 mio. kr. til omlægnings-, fastholdelses- og bæredygtighedstjek for landmænd.

Ministeren har desuden besluttet at hæve midlerne til bl.a. gratis omlægningstjek fra 13 mio. til 17 mio. kr. over de næste tre år.

Opbakning fra erhvervet

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening bakker op om prioriteringen.

"Det er rigtig godt at der fastholdes fokus på at øge den økologiske eksport. Både de eksisterende og kommende økologiske landmænd er meget afhængige af at det er en betalingsvillighed for de økologiske varer, hvis det skal være en god forretning at producere økologisk. Det er en rigtig fornuftig strategi, når man gerne vil holde fast i en markedsbaseret vækst," siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

Mange landmænd er interesserede i at omlægge, pointerer formand Per Kølster fra Økologisk Landsforening.

"Det er derfor afgørende, at de landmænd, der overvejer omlægning, bliver forvisset om, at der også vil være efterspørgsel på deres økologiske varer i fremtiden," siger Per Kølster.

Faktaboks

Salget af økologi i den danske dagligvarehandel, på eksportmarkeder og til landets professionelle køkkener udgjorde en værdi på 11 milliarder kroner i 2015. Det svarer til en vækst på 52 procent, siden VK-regeringen i 2009 satte sit mål om en markedsdrevet fordobling af det økologiske landbrug.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.