Estisk mælkeproducent med 1.100 køer: Nu vaccinerer vi mod ringorm 

Blog fra mælkeproducenten: Leo Hansen er kommet godt i gang med det nye mejeri, og corona har endnu ikke været et problem blandt medarbejderne. 

Af Leo Hansen, fortalt til Frederik Thalbitzer 

Sidste gang fortalte jeg om meget lave temperaturer. Lige nu er det mellem nul og 12 minusgrader, og det er fint. Det er ikke så koldt, at det giver en masse ekstraarbejde. 

Der er ro på. Når det bliver koldt, går ydelsen måske et kg ned, og vi ligger på 38,5 kg mælk pr. ko pr. dag. Men procenterne ligger højt. Lige nu på 4,30 i fedt og 3,70 i protein, så EKM ligger faktisk højere. Hvorfor det lige er sådan, ved jeg ikke, men dyrene ligger måske lidt mere ned, når det er koldt og rejser sig ikke så tit. 

Fra 1. januar startede vi med det nye mejeri i Litauen 500 km væk, og overgangen er forløbet meget fint.  

Vaccinerer mod ringorm

Som noget nyt vil vi begynde at vaccinere kalvene mod ringorm med Trichoben. Udbruddene af ringorm kommer egentlig først, når de kommer over på kvieejendommen, så vi skal have dem vaccineret inden. Udbruddene er værst i fugtige perioder, og når det igen bliver mere tør luft, aftager det.  

Det er svært at blive sygdommen kvit uden vaccination, for det er en svampesygdom, der spredes med sporer, så dyrene smittes ved kontakt med inventar og andre dyr. Sporerne kan overleve flere år i stalden og er resistente over for almindelig rengøring. Derfor skal vi nok vaccinere 5-6 år før, vi bliver sygdommen kvit. 

Det koster 30 kr. pr. kalv, men de dyr der rammes trives ikke 100 procent med de hudlæsioner og hårtab, det giver, så jeg tænker, at de penge er givet godt ud.  

Sluppet billigt med corona

Heldigvis er medarbejderne raske. Her tænker jeg på corona. Vi er sluppet billigt, for vi har ikke haft nogle på arbejde med corona – så vidt vi ved. En af markfolkene fik det, da han var hjemme i juleferien. Vi har også haft to ukrainere, der havde det, da de kom.  

En kvægbedrift er nok heller ikke den værste i forhold til smitte. Der er jo meget frisk luft, og man går ikke meget tæt sammen. Dem, der kommer tættest på hinanden, er malkerne, der går sammen to og to. Medarbejderne er også sammen i frokostrummet, men normalt ikke flere end 3-4 ad gangen, for de holder ikke alle pause samtidig.  

Egentlig er det nok kun halvdelen af medarbejderne, der er vaccineret. Jo længere, man kommer ud på landet herovre, des færre vil vaccineres. Vores ukrainere, som vi har en del af, er til gengæld vaccineret, for ellers skal de i karantæne, når de skal herover og hjem, så for dem gør vaccinen det en del lettere.  

Sodaraps

Vi kører en ret fast markplan med majs- og ærteensilage og så meget raps, vi kan få ind i planen. Efter høst vil vi nok prøve at fodre med sodabehandlet raps for at erstatte noget fedt og protein i rationen. Det giver god mening. Vi vil vælge at sodabehandle, for det er lettere at håndtere end hvis frøene skal males. Men det kan jeg jo fortælle mere om til den tid. 

Færre gråvejrsdage her

Ellers står jeg for at skulle forny min kontrakt som driftsleder her. Jeg har en treårig kontrakt med lang opsigelse. Som tingene er nu, er jeg glad for at være her. Estland er et dejligt land, med dejlige mennesker. På mange måder ligner det Danmark, især, når man kommer ind til byerne. Klimaet er også dejlig med en varm sommer og kold vinter. Der er ikke så mange gråvejrsdage som i Danmark og jeg er faldet godt til. Jeg bor i byen Tato 60 km fra bedriften, hvor jeg har købt en lejlighed med min estiske kone, som er dyrlæge. Hun er på barsel lige nu, og barselsorloven her er 1,5 år. Befolkningen er faldende, så de vil godt gøre noget for, at folk får nogle børn.  

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.100 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til det finske mejeriselskab Valio 
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 44 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.