EU: Derfor vil mælkeprisen stige
Sophie Hélaine, analytiker ved EU-Kommissionen, tror på en fremtid for europæisk mælkeproduktion.

På kort sigt havde Sophie Hélaine, analytiker ved EU-Kommissionens generaldirektorat for landbrug, ingen gode nyheder med til de kvægproducenter, der var mødt op for at høre om mælkeprisen.

Ingen stigninger i mælkeprisen er i vente inden for de næste måneder.

"I det mindste i første halvdel af 2016," siger Sophie Hélaine.

På længere sigt står Europas mælkeproducenter til gengæld til at snuppe en stadig større bid af verdensmarkedet, lød det fra analytikeren. Hun præsenterede en analyse af mælkeproduktionen fra 2015-2020.

"Det mest bemærkelsesværdige for mig er, at ja, der vil fremover ske en mindre stigning i verdensimporten end hidtil, men EU vil tage en større del af denne stigning," siger Sophie Hélaine.

Dermed forsøgte hun at berolige landmænd, der bekymrer sig om den store produktion af mælk i Europa, efter mælkekvoterne blev afskaffet sidste år. Verden over - fra 2015 til 2025 - vil importen verden over stige med 2,3 procent om året. Til sammenligning vil der ske en produktionsstigning - gennemsnitligt - på 0,9 procent om året. Derved vil udbud og efterspørgsel komme bedre i balance, end den har været de sidste år, sagde hun.

Ifølge Sophie Hélaine vil alle lande producere ekstra mælk de næste år - også tredjeverdenslande som Indien. Men efterspørgslen vil være større end de øgede udbud.

Sådan sikrer amerikanere sig mod prisudsving på mælkKvæg Mandag 29. februar 2016 · 20:44

To store mælkelande, USA og New Zealand, vil få en mindre dominans på verdensmarkedet end EU, vurderer EU-Kommissionen. New Zealand vil være begrænset af deres naturressourcer, mens USA's øgede produktion i høj grad vil blive spist op af indenlandsk produktion, lød analysen.

En stor debat har gået på, hvorvidt Kina vil "komme igen", efter de havde en voldsom importstigning i nogle år, men derefter holdt igen.

"Kina vil også importere ekstra, men ikke så meget som tidligere," sagde EU-analytikeren.

En vigtig pointe var også, at europæerne fortsat forbruger mere mælk. I løbet af 10 år vil europæernes forbrug stige med 1,3 kg ost ekstra årligt per capita. Forbruget af drikkemælk og yogurt vil dale - men salget af fedtholdige produkter som  creme fraiche, quark, fløde, smør og ost vil gå op.

"Ofte hører vi, at markedet i EU er mættet, men vi mener det modsatte," siger Sophie Hélaine.

På sigt vil mælkeprisen altså stige, vurderer hun. Det langsigtede perspektiv er desuden, at en stigende oliepris generelt vil presse råvaremarkederne op - heriblandt mælkeprisen.

Den globale mælkepris vil ligge på 37 eurocent i 2025, altså cirka 2,70 kr, forventer EU-Kommissionen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.